Rokovania o zmiernení gréckeho dlhu by sa mohli začať v polovici apríla

Ministri financií členských krajín eurozóny pravdepodobne začnú rozhovory o zmiernení dlhovej záťaže Grécka na jarnom zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) v polovici apríla, ak bude dovtedy s Aténami dosiahnutá dohoda o reformách. Agentúre Reuters to povedali nemenovaní predstavitelia eurozóny.

03.04.2016 12:46
debata (3)

Zástupcovia medzinárodných veriteľov Grécka v pondelok obnovia rokovania s gréckou vládou o reformách dôchodkového systému a dane z príjmu. Budú sa zaoberať aj spôsobom riešenia nesplácaných dlhov v bankovom sektore. Bez dohody o nových reformách nemôžu Atény získať ďalšiu časť peňazí zo záchranného programu. Grécko peniaze potrebuje na to, aby v júli splatilo 3,5 miliardy eur Európskej centrálnej banke a MMF.

Dohoda na reformách je takisto kľúčovou podmienkou pre začatie rozhovorov o zmiernení gréckeho dlhu, ktorým MMF podmieňuje svoju účasť v záchrannom programe pre Grécko. Rozhovory sa podľa zdrojov Reuters budú pravdepodobne sústreďovať na predĺženie splatnosti dlhov a úpravu úrokových sadzieb, nebudú sa však zaoberať možnosťou zoškrtania dlhov. Jarné zasadnutie MMF sa bude konať 15. až 17. apríla vo Washingtone.

Marcový rozhovor dvoch popredných predstaviteľov MMF zverejnený v sobotu portálom Wikileaks ukazuje obavy fondu, že EÚ nebude v prvej polovici roka schopná o zmiernení gréckeho dlhu rozhodnúť, pretože bude paralyzovaná pred blížim sa referendom o odchode Británie z únie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov