Farmaceuti žiadajú v zdravotníctve transparentnosť

Súčasťou nového vládneho programu by mal byť podľa Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) dôraz na transparentnosť pri financovaní zdravotníctva a v systéme uhrádzania liekov, podpora inovácií a zlepšenie dostupnosti liečby pre všetkých pacientov na Slovensku.

03.04.2016 12:41
debata (1)

“Využívanie verejných zdrojov potrebuje jasné a transparentné pravidlá. V zdravotníctve sú takéto pravidlá nevyhnutné na to, aby sa zlepšila kvalita služieb pre všetkých pacientov. V praxi to znamená, že financovanie zdravotníctva by malo byť prepojené s výsledkami zdravotnej starostlivosti,” vysvetlil v stanovisku predseda dozornej rady AIFP Branislav Budke.

Viac transparentnosti môže podľa neho tiež pomôcť slovenským pacientom dostať sa k potrebným liekom. Ako dodal Budke, ceny liekov na Slovensku patria k najnižším v Európskej únii, čo motivuje niektorých obchodníkov k ich vývozu. Stáva sa to napriek tomu, že slovenskí pacienti tieto lieky potrebujú. ”Vyzývame novú vládu, aby v tejto súvislosti zasiahla tak, aby si všetci plnili zákonné povinnosti a aby sa pacienti mohli dostať k svojim liekom,” doplnil Budke.

Predseda dozornej rady AIFP vidí priestor aj na to, aby sa zlepšil prístup slovenských pacientov k najnovšej liečbe, ktorá už je dostupná v iných krajinách EÚ. Nová vláda by podľa neho mohla v súčasnosti fungujúci systém kategorizácie doplniť o mechanizmy zaručujúce transparentnosť a rovnocenný prístup k inovatívnej liečbe.

Podľa výkonnej riaditeľky AIFP Kataríny Slezákovej Slovensko potrebuje predvídateľnú a dlhodobú víziu podpory aplikovaného výskumu a inovácií. "Nová vláda má šancu pristúpiť k tejto oblasti systematicky a môže začať odbornú diskusiu o konkrétnych opatreniach na podporu aplikovaného výskumu a nových investíciách v oblasti výskumu a vývoja na Slovensku,” podotkla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo