Foxconn kúpil storočný Sharp so zľavou 35 percent

Po mesiaci naťahovačiek nakoniec taiwanská spoločnosť Foxconn vybojovala obrovskú zľavu na získanie japonského výrobcu elektroniky Sharp. Za 66 percent akcií zaplatí 3,5 miliardy dolárov, čo je o 900 miliónov menej, ako Sharp pôvodne požadoval.

01.04.2016 13:30
debata (10)

Spoločnosť musela svoju hodnotu prudko okresať, keď sa ukázalo, že v skutočnosti dlhuje oveľa viac, ako pôvodne deklarovala.

Storočná firma Sharp, ktorá začínala ako výrobca praciek na opasky a ceruziek, sa tak stala prvou veľkou obeťou rozpínajúceho sa koncernu. Pritom je dobre známe, že japonský technologický priemysel je tradične veľmi uzavretý a bráni sa vstupu cudzieho kapitálu. Foxconn touto akvizíciou získal prístup k pokročilým technológiám aj supermoderným výrobným závodom, čo mu pomôže lepšie konkurovať mnohým agresívnym súperom na poli výroby spotrebnej elektroniky.

Podľa oficiálne zverejnených informácií Foxconn, ktorý má výrobný závod aj pri Nitre, zaplatil za jednu akciu Sharpu 88 jenov (69 centov). To oproti pôvodnej cene predstavuje zľavu až 35 percent. Podľa niektorých pozorovateľov môže mať záverečná cena jednej akcie niečo spoločné s čínskou obsesiou so šťastným číslom osem. Zároveň je celkom dobre možné, že Sharp bude onedlho stopercentne taiwanská firma, lebo Foxconn získal aj opciu na kúpu zvyšného tretinového podielu.

Sharp patril k prvým výrobcom televízorov v Japonsku, no podobne ako ostatní japonskí výrobcovia elektroniky sa pre ostrú konkurenciu v Ázii dostal do problémov. Firma vyrába obrazovky z tekutých kryštálov (LCD), mohutné investície do tejto výroby sa jej však v cenovej vojne s ázijskými konkurentmi nevyplatili. Výroba obrazoviek bola doteraz stratová, hoci firma za posledné štyri roky dvakrát dostala pomoc od bánk.

Sharp už vo februári oznámil, že sa rozhodol predať Foxconnu dvojtretinový podiel. Taiwanská firma, známa tiež ako Hon Hai Precision Industry, však neskôr oznámila, že podpis konečnej dohody odkladá, pretože Sharp v poslednej chvíli predložil nové skutočnosti, ktoré bolo potrebné vyjasniť. Podobná situácia nastala už pred štyrmi rokmi, keď sa Foxconn v rámci širšieho partnerstva dohodol na prevzatí podielu v Sharpe. Ten potom varoval pred stratami a Foxconn z obchodu vycúval.

Foxconn v prevažnej miere funguje ako subdodávateľ súčiastok a ako montážny podnik finálnych produktov pre iné značky. Medzi jeho najväčších klientov patrí Apple či Sony.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #elektronika #Foxconn #Sharp