Britom po brexite hrozí strata biliónových obchodov s eurami

Ak Briti odhlasujú odchod z Európskej únie, londýnskemu finančnému centru bude hroziť strata jedného z jeho hlavných zdrojov príjmov, a to obchodu s derivátmi v objeme biliónov eur, keďže Európska centrálna banka (ECB) bude presadzovať, aby sa tieto obchody realizovali na jej území.

01.04.2016 10:04
debata (3)

Podľa predstaviteľov ECB je banka odhodlaná riešiť anomáliu, ktorá vznikla ešte v roku 1999, kedy sa Británia rozhodla neprijať euro.

„Ak by Británia odišla z EÚ, úrady eurozóny by už nemohli tolerovať to, že taký veľký podiel finančných aktivít zahŕňajúcich ich menu sa realizuje v zahraničí,“ uviedol Christian Noyer, bývalý viceprezident ECB. „Už teraz je pre členov eurozóny veľmi ťažké akceptovať to, že s našou menou sa prevažne obchoduje za hranicami eurozóny, mimo kontroly ECB,“ napísal Noyer v článku pre ekonomický think-tank OMFIF. Dvaja predstavitelia centrálneho bankovníctva eurozóny, ktorí si neželeli zverejniť svoje mená, to v rozhovore s Reuters tiež označili za dôležitú vec.

Stúpenci odchodu Británie z EÚ však hovoria, že predpovede o zániku role Londýna ako finančného centra sa ukázali ako nesprávne vtedy, keď Londýn neprijal spoločnú európsku menu. Rovnako by to podľa nich bolo aj v prípade odchodu krajiny z Európskej únie. „Počul som rovnaký argument pred 15 rokmi pri otázke prijatia eura,“ povedal pre Reuters Nigel Farage, šéf Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva. Argument, podľa ktorého sa obchodovanie presunie do Frankfurtu, ak Británia nevstúpi do eurozóny, bol podľa jeho slov chybný vtedy a chybný je aj teraz.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit