Predaj smartfónov tento rok stúpne len o sedem percent

Celosvetový predaj inteligentných telefónov stúpne v tomto roku prvýkrát o menej ako desať percent a dodávky osobných počítačov klesnú viac, než sa doteraz čakalo. Vyplýva to z odhadov, ktoré vo štvrtok zverejnila výskumná spoločnosť Gartner.

01.04.2016 08:00
debata

Predaj inteligentných telefónov tento rok vzrastie iba o sedem percent na 1,5 miliardy kusov, odhaduje Gartner. Spomalenie dáva do súvislosti so stagnujúcim predajom na kľúčových trhoch v Číne a v Severnej Amerike.

Vlani sa predaj smartphonov zvýšil o 14,4 percenta; celosvetovo sa podľa februárových čísel Gartneru predalo 1,4 miliardy týchto prístrojov.

„Obdobie dvojciferného rastu na celosvetovom trhu s inteligentnými telefónmi sa skončilo,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ výskumu v Gartner Ranjit Atwal.

Celosvetové dodávky osobných počítačov sa po poklese v uplynulých štyroch rokoch znížia aj tento rok, a to o 1,5 percenta na 284 miliónov kusov, tvrdí tiež Gartner. Ešte v januári pritom pre tento rok počítala spoločnosť s poklesom o jedno percento. V budúcom roku by sa však dodávky mali vrátiť k rastu.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #PC #Gartner