Poisťovňu MetLife zbavil súd označenia 'systémovo dôležitá'

Americký súd v stredu vyhovel najväčšej americkej životnej poisťovni MetLife a zbavil ju vládnej nálepky "systémovo dôležitej" finančnej inštitúcie.

31.03.2016 07:09
debata

Takéto organizácie podliehajú prísnejšiemu dohľadu a regulácii. Proti rozhodnutiu súdu vo Washingtone sa môže vláda odvolať, akcie MetLife aj ďalších veľkých poisťovní ale už po stredajšej správe prudko vzrástli. Verdikt je prvým krokom k odpovedi na otázku, či vláda môže za systémovo dôležité pre finančný systém označovať aj nebankové inštitúcie.

MetLife podala pred viac ako rokom odvolanie proti rozhodnutiu federálnej Rady pre dohľad nad finančnou stabilitou (FSOC) označiť ju popri veľkých bankách za inštitúciu, ktorej krach by ohrozil celý finančný systém. Firma obvinila FSOC z utajeného a chybného postupu a sudkyňa Rosemary Collyerová jej v stredu dala za pravdu.

Ministerstvo financií USA oznámilo, že chce rozhodnutie FSOC „dôrazne brániť“ a proti verdiktu sa odvolá. Zdôvodnenie rozsudku zatiaľ nie je verejné.

Verdikt je pre MetLife veľkou vzpruhou a jej akcie v reakcii na neho vzrástli o takmer osem percent. Firma tento rok dávala najavo, že ak v očiach vlády zostane naďalej „príliš veľkou, než aby padla“, bude sa musieť rozdeliť. Výrazne vzrástli aj akcie poisťovní Prudential Financial či American International Group (AIG).

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #poisťovňa #MetLife