Domácu ekonomiku potiahne spotreba Slovákov

Pre spomaľujúci sa rast Číny zahraničné podniky nakoniec nekúpia na Slovensku očakávané množstvo produktov a služieb.

30.03.2016 16:00
nákupné centrum, nakupovanie, obchod Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (8)

Našťastie výpadok v zahraničnom exporte naplno vykryjú väčšie nákupy ľudí žijúcich v krajine pod Tatrami. Pomalý rast cien kombinovaný s reálnym rastom platov aj v roku 2016 tak nechá v peňaženkách Slovákov viac eur.

„Ekonomika Slovenska by v tomto roku mala vzrásť o 3,2 percenta a v roku 2017 o 3,3 per­centa,“ povedal Jozef Makúch, guvernér Národnej banky Slovenska. Na európske pomery s raketovým rastom o 4,2 percenta HDP môže slovenská ekonomika počítať podľa prognózy už v roku 2018. Dôvodom bude rozbiehajúca sa výroba automobilového závodu Jaguar Land Rover. Už štvrtý automobilový závod postavený na Slovensku pri Nitre vyrobí v roku 2018 okolo 150-tisíc nových automobilov. Spolu s produkciou z existujúcich automobilových závodov bratislavského Volkswagenu, trnavského PSA Peugeotu Citroën a žilinskej Kie sa môže na Slovensku už v roku 2018 vyrábať okolo 1,2 milióna automobilov za rok.

Postavenie štvrtého automobilového závodu pre príchod viacerých dodávateľov vytvára aj razantný tlak na znižovanie nezamestnanosti. Tohtoročná nezamestnanosť dosiahne podľa Národnej banky Slovenska v priemere úroveň 10,3 percenta. Následne v roku 2017 klesne na 9,5 percenta. „V roku 2018 očakávame nezamestnanosť na úrovni 8,7 a po desiatich rokoch sa konečne priblížime k predkrízovým úrovniam,“ povedal viceguvernér Národnej banky Slovenska Ján Tóth.

Motor slovenskej ekonomiky automobilový priemysel postavením štvrtého závodu na výrobu osobných vozidiel umožní na Slovensku vytvoriť až 15-tisíc nových pracovných miest. Počet pracovných miest v domácej ekonomike už v roku 2016 stúpne o 1,6 percenta a ďalšie dva roky porastie zhodne o 1,1 percenta. Na Slovensku tak každý rok počas najbližších troch firmy vytvoria desaťtisíce nových pracovných miest.

Nízka cena ropy zabezpečí na Slovensku v roku 2016 priemerný rast cien len na úrovni 0,4 percenta. Ešte v decembri 2016 Národná banka Slovenska počítala s tohtoročným rastom cien o 0,6 percenta. „Pri inflácii prišlo k výraznej zmene prognózy. Na Slovensku sa črtá, že aj rok 2016 bude ďalším rokom nízkej inflácie,“ uviedol Tóth. Výraznejší rast cien v priemere o 1,8 percenta čaká Slovákov pravdepodobne až v roku 2017 a následne aj v roku 2018 majú ceny v obchodoch vzrásť v priemere o 1,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #nákupy #spotreba #rast cien