Život na Slovensku stojí viac ako v Česku

Život na Slovensku je drahší ako v susednom Česku. Kým naše potraviny sú síce lacnejšie, za bývanie, dodávky energie a vodu zaplatia Slováci v porovnaní s ľuďmi v Česku v priemere viac. Slováci tiež stále zarobia menej ako Česi. Priemerná mesačná mzda na Slovensku aktuálne predstavuje 956 eur, v Česku to je 1 039 eur.

30.03.2016 15:00
nákup, potraviny, košík, človek, dôchodca, jedlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

V rámci európskeho priemeru dosahujú slovenské ceny 63,4 percenta a táto úroveň má podľa odborníkov ďalej rásť. Porovnanie cien priniesol český časopis Štatistika & My. Z rebríčka ďalej vyplýva, že Slovensko sa v Európe zaraďuje medzi osem krajín s najnižšími cenami. Lacnejšie ako na Slovensku je už len v Chorvátsku, Česku, Litve, Maďarsku a Poľsku. Ceny v Rumunsku a Bulharsku sú dokonca pod polovicou priemeru EÚ. Podľa analytika bude približovanie slovenských cien k európskemu priemeru postupne prebiehať s tým, ako sa bude zvyšovať ekonomická sila v krajine. „Tempo približovania môžeme odvodiť od rozdielu inflácií. Indikátorom je aj rozdiel rastu HDP. Slovenská ekonomika rastie tempom okolo štyroch percent ročne, čo je výrazne viac oproti celoeurópskemu priemeru na úrovni 0,5 percenta,“ uviedol Boris Tomčiak, analytik zo spoločnosti FinLord.

V prípade energií sú ceny elektriny na Slovensku 11. najlacnejšie v rámci EÚ. V rebríčku nás však predbehlo opäť Česko, ktoré sa umiestnilo na piatom mieste. Ide o údaje Eurostatu medzi druhou polovicou roka 2013 a druhou polovicou roka 2014.

Analytik Tomčiak pokračuje, že cenová úroveň je priamo prepojená s produktivitou práce. S rastúcou mzdou si môžu ľudia dovoliť viac míňať, čím súčasne vytvárajú tlak na rast cien. Z oficiálnych štatistík vyplýva, že priemerná nominálna mesačná mzda rástla v januári 2016 vo všetkých odvetviach. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka zarobili o 7,9 percenta viac ľudia pracujúci v ubytovacích službách s mesačným zárobkom 686 eur. O 5,1 percenta si polepšili aj zamestnanci v oblasti reštaurácií a pohostinstiev s priemernou mzdou 394 eur. Najlepšie zarábajúci Slováci pracujúci v oblasti informačných a komunikačných činností majú na výplatnej páske v priemere 1 698 eur.

„Samozrejme, že na ceny pôsobia aj iné faktory. Napríklad v oblastiach, ktoré sú ťažko dostupné, sú ceny veľmi vysoké. Island má jedny z najvyšších cien na svete, ale jeho produktivita je priemerná až podpriemerná v rámci EÚ,“ tvrdí Tomčiak.

Z krajín EÚ sa žije najdrahšie v Dánsku a vo Švédsku, pričom severania prekračujú európsky priemer takmer o dve pätiny. To sa však odráža aj vo výške platov. Podľa štatistík zarobia Dáni v priemere 2 752 eur v čistom, Švédi až 2 826 eur. Slovenským občanom sa najviac predraží pobyt vo Švajčiarsku a v Nórsku, kde sú ceny oproti európskemu priemeru vyššie až o tri pätiny. V rámci EÚ však majú najvyššie platy práve Švajčiari, a to až 5 131 eur v čistom.

Ceny sa v poslednom období príliš nemenia vo všetkých krajinách EÚ. Podľa Štatistického úradu SR vzrástli ceny na Slovensku vo februári v porovnaní s januárom v priemere o 0,1 percenta. Ceny v medzimesačnom porovnaní ťahal nahor najmä rast cien potravín o 0,3 percenta v dôsledku tradičného zvýšenia cien sezónnych potravín, a to ovocia a zeleniny. Naopak, ceny mlieka, syrov, vajec, olejov a tukov a mäsa klesli. Príčinou je aj premietnutá znížená daň z pridanej hodnoty na základné potraviny vo výške 10 percent.

V medziročnom porovnaní ceny v našich obchodoch klesli v priemere o 0,4 percenta. Februárový pokles cien bol zapríčinený najmä nižšími cenami v doprave o 3,5 percenta vďaka pretrvávajúcej lacnej rope na svetových trhoch. „Deflácia na Slovensku je relatívne mierna, ťahaná výlučne ponukovými faktormi. Takáto forma deflácie ekonomike neškodí, práve naopak, spotrebu domácnosti podporuje, keď klesajúce ceny energií a potravín zvyšujú disponibilné zdroje domácnosti na ostatné výdavky,“ vyjadril sa Ľubomír Koršňák, analytik banky UniCredit Bank.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #elektrina #deflácia #porovnanie cien