Britská centrálna banka varuje pred rizikami referenda

Britská centrálna banka (BoE) vidí riziko, že britské referendum o zotrvaní v EÚ by mohlo zvýšiť náklady na požičiavanie si, oslabiť britskú menu a sprísniť podmienky poskytovania hypotekárnych úverov. Banka v utorok upozornila, že výhľad týkajúci sa finančnej stability je v porovnaní predchádzajúcou novembrovou správou horší.

29.03.2016 16:08
debata (3)

„Výhľad finančnej stability Veľkej Británie sa zhoršil,“ uviedla BoE. "K domácim rizikám sa pridali riziká spojené s referendom,“ uviedla britská centrálna

Referendum o zotrvaní krajiny v EÚ sa uskutoční 23. júna. Banka už skôr avizovala, že vytvára plány pre prípad finančnej nestability, vyhýba sa však tomu, aby odporučila vystúpenie či zotrvanie krajiny v EÚ.

BoE zároveň oznámila, že odporučí sprísnenie minimálnych požiadaviek, ktoré je potrebné splniť, aby si bolo možné požičať prostriedky na nehnuteľnosť, ktorú bude majiteľ prenajímať. Väčšina bánk, už nové štandardy spĺňa. BoE však uviedla, že chce zabezpečiť, že všetky banky preveria dôsledne príjmy klientov, pričom vezmú do úvahy zvýšenie daní na nákupy s cieľom ďalšieho prenájmu. Majitelia nehnuteľností zároveň musia byť schopní splácať svoje záväzky pri úrokovej sadzbe vo výške 5,5 %.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit