Dostatok informácií o dôchodkovom systéme má len 28% sporiteľov

S kvalitou a úrovňou informácií o dôchodkovom systéme je spokojných iba 28 percent sporiteľov v druhom pilieri. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý v novembri a decembri minulého roka vykonala agentúra Focus na vzorke 401 sporiteľov.

29.03.2016 13:21
debata (3)

Informovala o tom Allianz-Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť. Málo informácií o penzijnom systéme má 55 percent opýtaných, 16 percent respondentov nemá takmer žiadne informácie a zvyšné 1 % sa nevedelo vyjadriť.

S názorom, že druhý pilier by mal byť chránený ústavným zákonom, súhlasí 90 percent opýtaných sporiteľov. Proti tomuto kroku sa vyjadrili 4 % oslovených a 6 % na to nevedelo odpovedať. O možnosti dobrovoľných príspevkov na účet v druhom pilieri vie približne polovica opýtaných sporiteľov, zvyšní respondenti o tom nevedia.

Hlavným zdrojom informácií o finančnom zabezpečení na dôchodok je pre 32 percent oslovených sporiteľov tlač, rozhlas, televízia alebo internet. Pätina sporiteľov čerpá informácie od rodiny alebo kolegov, ďalšia pätina od dôchodkových správcovských spoločností a 17 % opýtaných využíva ako zdroj informácií finančných sprostredkovateľov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier