Čokoláda od vlaňajšej Veľkej noci zdražela o desatinu

Čokoláda zdražuje. Počas uplynulého roka stúpla jej cena zhruba o desatinu. Na vine je zlé počasie a rastúci dopyt v Ázii.

27.03.2016 11:45
debata (6)

Tieto faktory zdvíhajú ceny kakaa, kľúčovej suroviny pri výrobe čokolády. Na základe údajov britskej spoločnosti Mintec, ktorá sleduje ceny komodít, to napísal americký server CNN. Analytici nevylučujú, že cena čokolády by mohla rásť aj naďalej.

Index mliečnej čokolády, čo je vážený index cukru, sušenej srvátky, sušeného plnotučného mlieka, kakaového prášku a kakaového masla, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov, je v porovnaní s vlaňajšou Veľkou nocou vyšší o desať percent.

Len cena kakaového prášku stúpla o 26 percent. Kakaové maslo zdraželo skoro o pätinu a cukor o 15 percent, napísal denník Financial Times. Server CNN k tomu poznamenal, že zvýšenie veľkoobchodných cien čokolády oznámili v posledných dvoch rokoch poprední svetoví výrobcovia tejto obľúbenej pochúťky Mondelez, Hershey's, Lindt a Nestlé.

Ceny suroviny kľúčovej pre čokoládu rástli následkom zlého počasia, ktoré zasiahlo zber v krajinách, kde sa pestujú kakaovníky.

S vlnou nebývalého sucha sa potýkala západná Afrika, odkiaľ pochádza viac ako 60 percent svetového kakaa. Ghana, ktorá je druhým najväčším svetovým producentom po Pobreží Slonoviny, zaznamenala od augusta do októbra najmenšie množstvo dažďových zrážok od roku 1999. Pri pestovaní kakaa je pritom toto obdobie zásadné. O mesiac skôr ako zvyčajne navyše začal zo Sahary vanúť sezónny suchý a prašný vietor harmattan, ktorý spôsobuje ochladenie a obmedzuje slnečný svit.

Produkcia kakaa podľa odhadov tento rok klesne v Južnej Amerike, kde je za suchým počasím klimatický jav El Niňo. Spotreba čokolády vo svete sa však zvyšuje tým, ako jej na chuť prichádza stále viac ľudí v Ázii.

Švajčiarsky výrobca čokolády Lindt však podľa denníka Financial Times tento mesiac uviedol, že minuloročné horúce leto a tohtoročná mierna zima spôsobili, že sa spotreba čokolády znížila. Podľa údajov jeho domáceho konkurenta Barry Callebaut klesol svetový trh s čokoládovými sladkosťami za tri mesiace do novembra skoro o štyri percentá.

„Keď sú vysoké teploty, ľudia zvyčajne jedia čokoládu menej,“ uviedol podľa FT.com analytik Carlos Mera z Rabobank. Analytici tejto finančnej spoločnosti predpokladajú, že ceny kakaa a cukru budú pre počasie a kurzové zmeny naďalej výrazne kolísať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #čokoláda