Ekonomika USA spomalila rast na 1,4 percenta

Ekonomika Spojených štátov vo štvrtom štvrťroku spomalila rast na 1,4 percenta z dvojpercentného tempa v predošlom kvartáli.

25.03.2016 20:26
debata (4)

Spomalenie je miernejšie, než ukazovali predbežné odhady. Ukázali to konečné čísla amerického ministerstva obchodu. Najväčšiu svetovú ekonomiku podporili solídne spotrebiteľské výdavky. Nadol ju ťahali okrem iného horšie údaje o stave podnikových zásob.

Štatistici pôvodne odhadovali, že celoročne prepočítaný rast ekonomiky USA spomalil v posledných troch mesiacoch minulého roka na 0,7 percenta. Tento údaj na konci februára spresnili na rovné jedno percento. Ekonómovia v prieskume agentúry Reuters očakávali, že konečné tretie spresnenie už žiadne zmeny neprinesie.

Za zlepšením sú väčšie spotrebiteľské výdavky, ktoré sú hlavnou zložkou HDP. Výdavky sa zvýšili o 2,4 percenta; vo februári sa ich rast odhadoval na rovné dve percentá.

Rast výdavkov naznačuje slušnú kondíciu ekonomiky USA a mal by naďalej tlmiť obavy z hospodárskej recesie, kvôli ktorej na začiatku tohto roka padali akcie. Výdavkom pomáhala dobrá situácia na americkom pracovnom trhu aj rastúce ceny bývania. Podľa agentúry AP by spotrebitelia mohli byť oporou domácej ekonomiky aj v súčasnom štvrťroku.

Slabšou zložkou bola tvorba podnikateľských zásob. Zatiaľ čo podľa februárových údajov pohyb zásob znížil tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,14 percen­tuálneho bodu, nové údaje jeho negatívny vplyv stanovili na 0,22 bodu.

Zlou správou boli údaje o firemných ziskoch, ktoré v uplynulom štvrťroku pokračovali v poklese druhý kvartál za sebou. Ziskovosť nadnárodných firiem – napríklad výrobcov spotrebného tovaru alebo ropných spoločností – poškodila lacná ropa aj silný dolár. Americká mena vzrástla oproti menám hlavných obchodných partnerov Spojených štátov v minulom roku o 10,5 percenta, zatiaľ čo ceny ropy klesli od júna 2014 o viac ako 60 percent.

Firemné zisky po zdanení a úprave o hodnotu zásob a kapitálovú spotrebu klesli v štvrtom štvrťroku v celoročnom prepočte o 8,4 percenta, čo je najväčší prepad od začiatku roka 2014. Americká ekonomika ako celok stúpla v uplynulom roku o 2,4 percenta. Tempo rastu v tohtoročnom prvom kvartáli sa odhaduje na zhruba 1,5 percenta. Naďalej veľké podnikové zásoby a slabé dodávky kapitálového tovaru objednaného firmami v januári a vo februári ale signalizujú, že rast by mohol byť slabší.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP