Odchod z EÚ by Britániu mohol stáť 100 miliárd libier

Ak by Británia odhlasovala odchod z Európskej únie, do roku 2020 by jej to spôsobilo škodu v sume 100 mld. libier (GBP) a stratu 950 tis. pracovných miest. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si u poradenskej firmy PwC objednala Konfederácia britského priemyslu (CBI).

21.03.2016 12:21
debata (9)

„Táto analýza ukazuje veľmi jasne, prečo by odchod z EÚ bol reálnym úderom pre životnú úroveň, pracovné miesta a ekonomický rast,“ uviedla generálna riaditeľka CBI Carolyn Fairbairnová vo vyhlásení zverejnenom v pondelok.

„Nad úsporami na príspevkoch do rozpočtu EÚ vysoko prevažuje negatívny vplyv na obchod a investície. Dokonca aj v lepšom prípade by to spôsobilo vážny šok pre ekonomiku Veľkej Británie,“ konštatovala Fairbairnová. CBI, ktorá zastupuje hlavne väčšie britské firmy, si u PwC objednala dva rôzne scenáre odchodu Británie z únie. Z oboch scenárov vyplynulo, že životná úroveň Británie, ekonomický rast a zamestnanosť by sa výrazne zhoršili. Do roku 2020 by to z rastu hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny ubralo 5 % čiže 100 mld. GBP. Dokonca aj scenár, v ktorom by Británia rýchlo dosiahla s EÚ dohodu o voľnom obchode, by mohol znamenať, že rastu HDP by odchod z EÚ ubral 3 %.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit