Dovolenky čelia nástrahám

Slováci sa začínajú chystať na letné dovolenky a majú dilemu. Do Turecka nie, radšej do Tatier? Pýtajú sa niektorí. Viaceré cestovky ponúkajú svojim klientom bezplatnú výmenu zájazdu v prípade destinácie, v ktorej je zvýšené bezpečnostné riziko. Pri výbere letnej dovolenky mieša karty aj utečenecká kríza.

21.03.2016 10:30
debata (3)

Práve obavy z terorizmu prinútili minulé leto viacerých Slovákov k tomu, že pár dní pred vycestovaním stornovali pobyty a zostali radšej doma. Krvavé útoky vtedy zasiahli východnú časť Turecka a z ponúk slovenských cestoviek sa vytratilo aj Tunisko. Výkyvy v predaji zaznamenalo tiež Grécko v súvislosti s migračnou vlnou a horšou ekonomickou situáciou. Po niekoľkých mesiacoch sa síce celkový stav vo vyhľadávaných rezortoch zlepšil, no ľudia na dianie v zahraničí reagujú stále citlivo.

„Grécko a hlavne Turecko majú tento rok úpadok z dôvodov prisťahovaleckej krízy a čo sa týka Turecka, ľudia sa boja aj teroristických útokov,“ uviedol Juraj Žember z cestovnej kancelárie Hechter.

Podľa gréckeho denníka Kathimerini klesol počet rezervácií na ostrove Samos o 40 percent a na ostrove Lesbos až o 90 percent. Práve ostrovy blízko tureckého pobrežia sú najčastejším cieľom utečencov, ktorí preplávajú z Turecka do Grécka na malých člnoch. Záujem turistov sa o ostrovy v Egejskom mori výrazne znížil, na čo reagovali svetové cestovky rušením už dohodnutých pobytov. Firmy, ktoré prevádzkujú okružné plavby Stredozemným morom, zase menia trasu, aby sa vyhli ostrovom s najväčším počtom utečencov. Od príjmov z cestovného ruchu je pritom krajina závislá, keďže turizmus sa na hrubom domácom produkte podieľa 15 percentami.

Ľudia preto vyhľadávajú ostrovy, ktoré nie sú natoľko obývané migrantmi. „Napredávanejšou destináciou počas tohtoročného first momentu sú zatiaľ grécke ostrovy ako Peloponéz, Kréta a Rodos. Za nimi nasleduje novinka v podobe Ománu, Turecko, Španielsko a Kapverdské ostrovy,“ tvrdí Juraj Sliacky, obchodný riaditeľ cestovnej kancelárie Hydrotour.

Proti Turecku hrá nedávny samovražedný bombový útok v centre hlavného mesta Ankara, pri ktorom zahynulo 37 ľudí a zranenia utrpelo 120 osôb. K útokom sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu, ktorá zároveň varovala pred ďalšími teroristickými operáciami. Terčom ďalších útokov sa majú stať ľudia zodpovední za bezpečnostné operácie na prevažne kurdskom juhovýchode Turecka. Už minulé leto pritom vydalo slovenské ministerstvo zahraničia varovanie pre pohraničné oblasti na turecko-sýrskej a turecko-irackej hranici. Cestovné obmedzenie však nijako nezasiahlo obľúbené rezorty, ako sú Side, Alanya, Antalya, Belek, Lara a Kemer.

Do leta však zostáva ešte stále dosť času a cestovky dúfajú, že celospoločenská situácia sa dovtedy upokojí. Navyše v porovnaní s minulým rokom sa predajcovia dopredu poistili a zákazníkom ponúkajú možnosť prebookovať dovolenkový pobyt bezodplatne. „Pre zájazdy objednané do 29. mája ponúkame bezplatnú možnosť výmeny termínu a destinácie bez ohľadu na to, kam bol pôvodný zájazd objednaný. To platí paušálne pre všetky destinácie a zájazdy,“ pokračuje Sliacky.

Naopak, spoločnosť Satur poskytuje takúto službu za poplatok. Klienti si môžu k vybraným dovolenkám zakúpiť produkt, ktorý im umožňuje bezplatnú zmenu pre už zakúpenú destináciu. Môžu tak urobiť najneskôr 21 dní pred nástupom na pôvodný zájazd. V prípade takzvaných rizikových destinácií, ako je Egypt, Tunisko a Turecko, stojí služba 20 eur. Ak si však dovolenkári rozmyslia cestu do Chorvátska, prebookovanie ich vyjde o polovicu menej.

„Podľa doterajšieho vývoja predaja sa tento rok najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou stalo Chorvátsko a severné Taliansko. Z pohľadu leteckých zájazdov je to zatiaľ Sardínia, Kalábria, grécke ostrovy, Malorka, Andalúzia a Cyprus. Výrazný nárast sme však zaznamenali aj pri pobytových dovolenkách do exotických krajín, ako je Dubaj, Thajsko, Kuba, Dominikánska republika a poznávacích zájazdoch do krajín, ako sú Čína, Srí Lanka či Kuba,“ uviedla Jana Zedníková, riaditeľka marketingu z cestovnej kancelárie Satur. Hotely v Chorvátsku a na Malorke s ponukou rodinných izieb sú pritom už dnes vypredané.

Cestovky sa musia riadiť aj varovaniami, ktoré vydáva ministerstvo zahraničia. Ak rezort neodporúča vycestovanie, cestovka navrhne klientovi iný termín alebo zmenu za iný zájazd. V prípade výnimočného stavu v krajine je predajca povinný vrátiť zákazníkovi peniaze v plnej výške. „V našich zmluvných podmienkach máme uvedené, že v prípade, ak táto situácia nastane, garantujeme ľuďom bezplatnú zmenu destinácie, prípadne vrátenie splatenej sumy za zájazd a zrušenie zmluvného vzťahu,“ spresňuje Žember.

Z tragických udalostí sa pomaly spamätáva aj mesto milencov – Paríž, kam cestovky organizujú poznávacie zájazdy. „Klienti mali spočiatku obavu z Paríža po novembrových útokoch, v súčasnosti už opäť začínajú cestovať do tohto prekrásneho mesta. V súčasnosti je to jedna z najbezpečnejších destinácií na svete,“ tvrdí Dávid Gavaľa, riaditeľ cestovnej kancelárie Daka.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turizmus