Obchody si chcú vychovať vlastných predavačov

Termín podania prihlášok na stredné školy sa pre žiakov základných škôl kráti. Do 10. apríla sa študenti a ich rodičia musia rozhodnúť, kde chcú ďalej študovať. Lákavou možnosťou môže byť možnosť duálneho vzdelávania, do ktorého sa zapája čoraz viac zamestnávateľov.

18.03.2016 14:00
žena, nákup Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Mať isté zamestnanie a praxovať popri štúdiu priamo u budúceho zamestnávateľa nie je možné len v oblasti strojárenstva alebo automobilového priemyslu. Aj spoločnosti podnikajúce v oblasti obchodu a služieb si chcú vychovávať vlastných zamestnancov, ktorých pociťujú nedostatok.

Žiaci, ktorí chcú študovať formou duálneho vzdelávania, však musia myslieť na to, že okrem podania prihlášky na strednú školu musia uzatvoriť aj učebnú zmluvu s budúcim zamestnávateľom, ktorý spolupracuje s konkrétnou školou. Zmluvu so zamestnávateľom musia podpísať do 31. augusta 2016.

V budúcom školskom roku bude do systému duálneho vzdelávania zapojených 298 nových zamestnávateľov. Prax priamo počas štúdia u budúceho zamestnávateľa bude môcť získať 2763 študentov.

Jedným z nových zamestnávateľov, ktorí sa zapojili do duálneho vzdelávania, je spoločnosť Kaufland, ktorá si chce vychovať vlastných zamestnancov v študijných odboroch predavač, pracovník marketingu a obchodný pracovník. „Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v maloobchode je problémom už niekoľko rokov. Obchodnícke pozície často z núdze obsadzujú absolventi stredných škôl so všeobecným zameraním či vysokých škôl, ktorých však musíme preškoľovať,“ povedala Karin Marková, vedúca oblasti ľudských zdrojov Kauflandu.

Problémy zamestnávateľov dokazuje aj prieskum, ktorý si dala vypracovať spoločnosť dm drogerie markt, ktorá sa tiež zapojila do duálneho vzdelávania. Podľa výsledkov prieskumu nedostatok odborne vyškolených zamestnancov vníma na predajných plochách až 71,4 % opýtaných ľudí.

Absolventi gymnázií alebo vysokých škôl navyše nemajú záujem dlhodobo zotrvať na daných pozíciách. V praxi teda často dochádzalo k tomu, že po preškolení zamestnanci po krátkom čase odchádzali zo spoločnosti do zamestnaní, na ktoré majú kvalifikáciu.

Systém duálneho vzdelávania. Foto: Pravda, imac21
Infografika, vzdelávanie Systém duálneho vzdelávania.

„Odkedy nadobudol právoplatnosť zákon o systéme duálneho vzdelávania, spolupracujeme s deviatimi strednými odbornými školami po celom Slovensku a vzdelávanie ponúkame v odboroch obchodný pracovník a pracovník marketingu,“ povedala Jana Hornáková, koordinátorka duálneho vzdelávania spoločnosti dm drogerie markt. Daná firma však spustila vlastný vzdelávací program už v školskom roku 2011/2012, teda pred účinnosťou zákona o systéme duálneho vzdelávania, ktorá nastala v apríli 2015.

Systém duálneho vzdelávania má však aj svoje slabiny. Podľa Ivany Molnárovej, šéfky portálu Profesia, je s duálnym vzdelávaním spojená vysoká byrokracia, preto mnoho firiem so vstupom do tohto systému váha. „Mládež, ktorá nastupuje na strednú školu, má okolo 15–16 rokov. Firma nemôže mať na zmene zodpovednosť za neplnoletého, a toto vláda v rámci duálneho vzdelávania nedoriešila. Je tam množstvo legislatívnych prekážok. Urobil sa síce v duálnom vzdelávaní krok¤A, ale neurobil sa krok¤B,“ hovorí Molnárová.

Podľa Štatistického úradu SR pritom v roku 2015 bolo na Slovensku s kvalifikáciou v oblasti obchodu a služieb 42800 nezames­tnaných. Ponúk je v danej oblasti dosť a tak sa im buď nechce dochádzať za prácou, alebo môžu mať aj napriek štúdiu slabé pracovné predpoklady.

Kaufland bude spolupracovať so šiestimi strednými odbornými školami po celom Slovensku. Žiaci, ktorí majú záujem po ukončení štúdia pracovať v Kauflande, sa môžu hlásiť na Strednú odbornú školu (SOŠ) obchodu a služieb Samuela Jurkoviča v Bratislave, SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Košiciach, SOŠ obchodu a služieb v Martine, SOŠ obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom, SOŠ potravinársku v Nitre a SOŠ obchodu a služieb v Prešove.

Spoločnosť Kaufland študentom zabezpečí platenú prax v rozsahu 50 až 60 percent vyučovacích hodín. Za každú odpracovanú hodinu dostanú študenti 2,33 eura spolu s podnikovým štipendiom do výšky 50 eur mesačne. Študenti môžu počítať aj s príspevkom na ubytovanie na internáte a dopravou do miesta vzdelávania, príspevkom na stravu a bezplatným pracovným oblečením.

V Bratislave môžu duálne vzdelávanie využiť napríklad aj záujemcovia o prácu v spoločnosti Volkswagen Slovakia. Záujmové združenie Duálna akadémia umožní od 1.¤septembra študovať 100 študentom na SOŠ automobilovej na ulici J. Jonáša v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #zamestnanie #testovanie žiakov #Kaufland