O zatepľovaciu dotáciu sa Slováci zatiaľ nebijú

Domácnosti môžu od včera zatepľovať rodinný dom so štátnou pomocou. Hoci sa o zatepľovaciu dotáciu zaujímali ešte pred jej spustením tisíce Slovákov, počet žiadostí vysoký ohlas zatiaľ nepotvrdil. O podporu nateraz požiadalo 92 uchádzačov. V prvom kole sa má podporiť celkovo 1000 domov.

17.03.2016 17:00
lešenie, robotníci, zatepľovanie Foto: ,
Záujem o dotácie na zatepľovanie majú pri štarte desiatky ľudí.
debata (4)

Počas prvej výzvy, ktorú premiér Fico predstavil pred mesiacom, na stránku zatepluj.sk kliklo viac ako 4000 záujemcov. Prirodzene sa tak očakávalo, že nápor žiadostí bude podstatne väčší, ako priniesli prvé výsledky. Prvé kolo dotácií sa však začalo len včera o ôsmej ráno a dopyt po podpore zatepľovania by mal rásť. Len na porovnanie, dotácie na obnoviteľné zdroje energií, ktoré idú cez Slovenskú inovačnú a energetickú agentúru, sa rozchytali v priebehu jedného dňa.

Finančná podpora sa bude udeľovať v rámci jednotlivých kôl prostredníctvom vopred oznámených výziev. Ako ďalej informoval hovorca rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa, termín ukončenia prvého kola závisí od toho, ako rýchlo sa naplní stanovený počet žiadostí, najneskôr sa však skončí do 12. apríla 2016. Vyhlásenie druhej výzvy sa predpokladá v druhom štvrťroku 2016.

„V tomto roku má ísť z rozpočtu ministerstva na podporu kompletného zatepľovania 30 miliónov eur. Na koľko rodinných domov by to mohlo predbežne stačiť, závisí od toho, ako kvalitne sa rozhodnú ľudia zatepľovať. Ak by každý dom dostal maximálnu podporu, vychádza to na viac ako 4¤500 domov,“ pokračuje Kóňa.

Na rekonštrukciu svojho obydlia môžu Slováci získať najviac 6¤500 eur, čo predstavuje maximálne 30 percent celkových oprávnených nákladov. Na to, aby dom získal čo najväčší príspevok, však musí splniť prísne kritériá z hľadiska tepelno-izolačných vlastností. Vyššiu sumu dostanú domácnosti, ktoré zateplením dosiahnu nižšiu spotrebu tepla na vykurovanie rodinného domu. Ide pritom o hodnoty podľa technickej normy STN 73 0540–2, ktorá vstúpila do platnosti v tomto roku. Šancu na dotáciu majú aj tí, ktorým sa zateplením podarí splniť normové hodnoty platné do 1. januára 2016. Zateplenie na dome môžu robiť len licencované firmy, čím chce štát zabrániť daňovým únikom v podobe prác bez bločku.

„Týmto opatrením odpadá riziko použitia nekvalitných komponentov a majiteľ rodinného domu získa možnosť v prípade akýchkoľvek problémov požiadať výrobcu zatepľovacieho systému o posúdenie jeho reklamácie. Systémy s vydaným vyhlásením o parametroch sú testované akreditovanými skúšobnými orgánmi a je tým zaručená nielen vysoká kvalita materiálov, ale aj dlhodobá životnosť zateplenia,“ uviedol Marián Zbín zo zatepľovacej spoločnosti STOMIX.

Pri udeľovaní dotácií sa štát rozhodol ísť cestou komplexnej obnovy, ktorá zahŕňa zateplenie strechy, obvodového plášťa a vnútorných a vonkajších konštrukcií deliacich vykurované a nevykurované sústavy. Pri zatepľovaní treba brať ohľad aj na všetky stavebné otvory, ako sú okná, dvere a garážové brány. "Prihliadajúc na neustálu snahu o znižovanie energetickej náročnosti stavieb sú na garážových bránach v drvivej väčšine používané zateplené sekcie, takzvané termopanely s izolačnou vrstvou hrúbky 39 milimetrov, ktoré spĺňajú maximálne požiadavky na úsporu energie a racionálne využitie tepla,“ tvrdí Marián Šalát zo spoločnosti ELBA.

Ďalšou podmienkou na získanie štátneho bonusu je rozloha budovy, ktorá pri jednopodlažnom dome nesmie presiahnuť 150 m2 a pri viacpodlažnom dome najviac 250 m2. Do programu sa tiež nemôžu zapojiť ľudia, ktorým bola poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania alebo príspevok na zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinného domu. Rozhodujúci je tiež vek budovy, ktorá musí mať aspoň 10 rokov.

O príspevok možno požiadať pred alebo po skončení zatepľovacích prác. V prípade, že domácnosti žiadajú o finančnú pomoc po skončení zatepľovania, získajú peniaze do 90 dní. Ak sa však rozhodnú nárokovať si dotáciu ešte pred začatím prác, poskytovanie podpory sa predĺži o čas realizácie zateplenia, čo môže byť najviac 12 mesiacov, spolu tak 15 mesiacov. Podpora sa vzťahuje na práce začaté po 31. decembri 2014.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rodinný dom #domácnosti #zatepľovanie