Žiaci žijú internetom, riziká často netušia

Žiaci, študenti či učitelia v rámci práce s počítačom dokážu najlepšie využívať internet. Vyplýva to z celoslovenského IT Fitness testu, ktorý už piaty raz testoval počítačovú gramotnosť Slovákov.

16.03.2016 12:00
debata (1)

Test odhalil, že najväčšie medzery sú v oblasti bezpečnosti využívania internetu. Naopak, medzi Slovákmi prudko stúpa používanie internet bankingu a nákupov cez internet. V porovnaní s testami z minulých rokov úspešnosť testov na Slovensku klesla aj napriek tomu, že využívanie počítačov a internetu preniká stále viac do životov ľudí.

zväčšiť Foto: Pravda
infografika pocitacova gramotnost

Kým s prácou s internetom Slováci nemajú ťažkosti, problémom je bezpečnosť. Testovaní ľudia získali v kategórii internet až 66,4 percenta. V kategória bezpečnosť a počítačové systémy skončili Slováci najhoršie. V priemere získali len 26,9 percenta. Takéto vedomosti môžu hrať do karát internetovým podvodníkom, ktorí sa snažia nachytať ľudí.

Slováci používajú internet a počítače v čoraz väčšej miere. Dokazuje to aj zvýšený záujem o nakupovanie vo virtuálnom prostredí. Objednávať tovary si pritom ľudia neváhajú ani z opačnej strany planéty. V roku 2014 Slovenská pošta doručila z Číny jeden milión balíkov.

Navyše v poslednom období majú ľudia možnosť nakupovať prostredníctvom internetu aj tovary alebo služby, ktoré kupujú aj starší ľudia a ešte donedávna ich bolo možné zaobstarať len priamo v predajniach. Ide napríklad o cestovné lístky na vlak alebo elektronické diaľničné známky. Z testov vyplýva, že rezervovanie ubytovania alebo cestovných lístkov realizuje prostredníctvom internetu až polovica respondentov. Medziročne tak došlo k nárastu takmer o 27 percent.

„Mať kvalitné digitálne zručnosti je jedným zo základných predpokladov, aby sa naši mladí ľudia vedeli dobre umiestňovať na trhu práce,“ povedal minister školstva Juraj Draxler. Zároveň tvrdí, že tieto zručnosti Slovákov sú na dostatočnej úrovni. V rámci základných škôl sa do testov zapojilo 2746 žiakov s priemernou úspešnosťou 41,27 percenta. Na stredných a vysokých školách vyplnilo testy 17 253 ľudí starších ako 15 rokov. Priemerne sa im darilo na 45,8 percenta. O náročnosti testov však svedčí fakt, že 100-percentný výsledok dosiahli v minulom roku len štyria ľudia. V porovnaní s minulým rokom úspešnosť klesla o 2,1 percenta. Paradoxne najvyššia bola v roku 2016, keď dosiahla až 62 percent.

„Z vlastných skúseností viem, že nielen mladí ľudia si veľmi rýchlo osvojujú digitálne zručnosti. Aj učitelia v tých vyšších vekových kategóriách sa veľmi rýchlo dokážu naučiť pracovať s modernou technológiou,“ dodal Draxler.

Testy boli samostatne pripravené pre základné a samostatne pre stredné a vysoké školy. Do testovania sa nezapájali len žiaci a študenti, ale aj zamestnanci škôl. Testovanie organizovala IT Asociácia Slovenska. Zbieranie údajov prebiehalo od septembra 2015 do konca januára 2016.

Najväčší skok vo využívaní zaznamenalo používanie internet bankingu. Kým v roku 2014 ho používalo 34,6 percenta testovaných, v roku 2015 to bolo už 67,7 percenta. Daný nárast plynie aj z dôvodu, že samotné banky motivujú svojich klientov k tomu, aby využívali internetový prístup do svojho účtu. Na druhej strane však medzery vo vedomostiach o bezpečnosti a častejšie vstupovanie do bankového účtu a posielanie finančných prostriedkov cez internet môžu mať svoje riziká. Presvedčil sa o tom Anton Mihálik, ktorému ešte v lete roku 2013 zmizlo z bankového účtu 89-tisíc eur a na jeho príbeh nedávno poukázal denník Pravda.

Aj napriek tomu, že on-line systémy jednotlivých bánk sú chránené, k prelomeniu bezpečnosti môže prispieť škodlivý kód označovaný ako malware. „K útokom dochádza v dôsledku nedostatočného zabezpečenia počítačov, respektíve mobilných zariadení užívateľov elektronického bankovníctva. Útočníci ovládnu počítač klienta, získajú tak prístup k jeho internetovému bankovníctvu a následne prevedú peniaze na útočníkov účet,“ varuje Slovenská banková asociácia.

Podvodníci môžu klientovi banky podhodiť falošnú stránku, ktorá vyzerá ako oficiálna stránka finančného domu. Za účelom údajného zvýšenia bezpečnosti útočníci presvedčia klienta, aby si nainštaloval mobilnú aplikáciu a získajú od neho telefónne číslo. Následne dokážu aj zachytávať, resp. blokovať SMS správy o pohyboch na účte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť na internete #počítačová gramotnosť