Brusel rozhodne o Pražskej šunke, námietky majú aj Slováci

Európska komisia by mala v tomto polroku rozhodnúť, či povolí zaradenie Pražskej šunky medzi tzv. zaručené tradičné špeciality.

15.03.2016 15:26
debata (4)

Toto chránené označenie môžu mať iba výrobky, ktoré sú vyrábané tradičnými metódami dlhšie ako štvrť storočia. Výrobcovia o takéto ochranné označenie pre šunku zažiadali už v roku 2012. V súčasnej dobe ho v Česku majú štyri typy mäsových výrobkov.

„Predpokladáme, že najneskôr do polroka tohto roka by mala Európska komisia rozhodnúť, či našej žiadosti vyhovie, alebo nevyhovie,“ uviedol výkonný riaditeľ Českého zväzu spracovateľov mäsa Jan Katina. Podľa neho sa museli výrobcovia vysporiadať s námietkami štyroch členských štátov.

Najväčšie námietky mali výrobcovia z Talianska, s ktorými sa podarilo uzavrieť dohodu a tamojších 13 producentov bude mať výnimku. Pre svoje výrobky budú môcť používať označenie Prosciutto di Praga, aj keď presné podmienky, ktoré by mala v budúcnosti Pražská šunka spĺňať, dodržiavať nebudú.

Slovenskí producenti zasa podľa Katinu požadovali, aby sa šunka smela vyrábať aj v najnižšej akostnej kvalite. „Slovenský zväz spracovateľov mäsa povedal, že ak nedovolíme zníženie akostnej triedy, tak sa nepohneme. Časť českých námietok nebola preto bohužiaľ vysporiadaná,“ ​​uzavrel riaditeľ. O tom, či Pražská šunka označenie získa aj napriek slovenským námietkam, bude rozhodovať práve Európska komisia. Najmenej pripomienok mali výrobcovia z Rakúska a Nemecka.

Česko a Slovensko už majú medzi chránenými špecialitami špekáčiky, lovecký salám, spišské párky alebo liptovskú salámu. Od tohtoročného januára musia všetci výrobcovia týchto zaručených tradičných špecialít uvádzať na obaloch, že výrobok toto chránené označenie má. Teraz u Európskej komisie čaká na schválenie zmena, podľa ktorej by mohli niesť názov Tradičné špekáčiky a Tradičné lovecký salám iba výrobky, ktoré spĺňajú podmienky zaručených špecialít.

Od roku 1992 sa snaží EÚ chrániť názvy poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov voči tretím krajinám. Označenie pôvodu sa dáva na tovar, o ktorom sú spotrebitelia presvedčení, že pochádza z jedného konkrétneho miesta. V Česku ide napríklad o českú rascu, žatecký chmeľ, nošovickú kyslú kapustu či pohořelického ka­pra.

Únia obdobne chráni aj zemepisné označenie. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, juhočeskú nivu, olomoucké syrečky či české pivo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Česko #Slovensko #šunka