IEA: Ceny ropy sa zrejme odrážajú od dna

Ceny ropy sa pravdepodobne odrážajú od dna, keďže pokles ťažby v USA a iných štátoch, ktoré nie sú členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), sa zrýchľuje a rast ponuky zo strany Iránu nie je dramatický.

11.03.2016 14:55
debata (25)

Uviedla to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Agentúra je teraz presvedčená, že produkcia krajín, ktoré nie sú členmi OPEC-u, v tomto roku klesne o 750 tis. barelov denne. Jej predošlý odhad rátal s tým, že pokles týchto producentov bude v roku 2016 na úrovni 600 tis. barelov denne.

Ceny ropy v januári oslabili najnižšie od roku 2003, a to pod 30 USD za barel. Odvtedy sa však zotavili na 40 USD za barel po tom, ako Saudská Arábia, ktorá je lídrom OPEC-u, a Rusko uviedli, že by mohli ťažbu zmraziť. IEA uviedla, že produkcia kartelu sa vo februári zmenšila o 90 tis. barelov denne, pre výpadky v ťažbe v Nigérii, Iraku a Spojených arabských emirátoch. „Návrat Iránu na trh bol menej dramatický, ako Iránci hovorili, že bude,“ konštatovala IEA. Vyjadrila presvedčenie, že ťažba Iránu sa vo februári zvýšila o 220 tis. barelov denne. Irán pritom sľuboval, že ku globálnej ponuke pridá až 1 mil. barelov denne po tom, ako sa v januári dohodol so Západom na zmiernení sankcií uvalených pre jadrový program Teheránu.

IEA potvrdila svoj odhad, podľa ktorého sa globálny dopyt po rope v tomto roku zväčší o 1,17 mil. barelov denne, čiže o 1,2 %. Agentúra prognózuje, že dopyt USA, ktoré sú najväčším odberateľom ropy, sa v tomto roku nezmení. Dopyt Číny, ktorá je druhým najväčším odberateľom, sa podľa IEA v tomto roku zväčší iba o 330 tis. barelov denne, čiže podstatne menej oproti priemernému ročnému rastu za posledných desať rokov, ktorý bol na úrovni 440 tis. barelov denne.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa