Pôžičky Slovákom zlacnejú ešte viac

Požičať si na kúpu nehnuteľnosti, auta či rekonštrukciu bývania bude opäť výhodnejšie. Úroky na hypotékach a spotrebných úveroch majú v najbližších mesiacoch klesnúť na nové historické minimá.

11.03.2016 13:00
debata (14)

Postarala sa o to Európska centrálna banka, ktorá včera ohlásila výrazné posilnenie rozbehnutého tlačenia peňazí. Objem novovytlačených eur stúpne zo súčasných 60 miliárd až na 80 miliárd eur za mesiac. Tieto peniaze idú pre krajiny eurozóny vrátane Slovenska.

zväčšiť Európska centrálna banka včera ohlásila výrazné... Foto: SHUTTERSTOCK, Pravda, NBS
žena, muž, dom Európska centrálna banka včera ohlásila výrazné posilnenie rozbehnutého tlačenia peňazí.

„Pri pôžičkách môžu ľudia s veľkou pravdepodobnosťou v najbližších mesiacoch počítať s poklesom úrokov. Zároveň pri ešte väčšom množstve lacných peňazí nebudú mať banky v blízkej dobe dôvody na rušenie svojich akcií,“ povedal Maroš Ovčarik, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Najnižšie úroky pri pôžičkách na bývanie dnes začínajú na úrovni 1,5 percenta za rok. V prípade rozpútania úrokovej vojny môžu úroky atakovať hranicu jedného percenta už počas tohtoročných jarných akcií. Navyše od 21. marca tohto roka ľudia za prenos hypotéky k lacnejšej konkurencii zaplatia len jedno percento z prenesenej sumy. S príchodom jari finančné domy strácajú možnosť sankcionovania ľudí za prechod k lacnejšej konkurencii.

Pri úroku 2,5 percenta za rok je z hypotéky vo výške 100-tisíc eur približne 395 eur za rok. Klient banke za 30 rokov splácania celkovo vráti 142¤200 eur. Mesačná splátka toho istého úveru klesne na 345 eur za mesiac pri úroku 1,5 percenta za rok. V takom prípade klient za 30 rokov splácania finančnému domu vráti 124¤200 eur. Na nižších úrokoch sa celkovo dá ušetriť až 18-tisíc eur, čo je oveľa viac, ako hroziaca pokuta za prechod k lacnejšej konkurencií vo výške tisíc eur. Navyše klienti bánk nemusia žiadnu pokutu platiť v prípade, ak k lacnejšej konkurencií odídu presne v deň skončenia fixovania úrokovej sadzby.

Najviac z tlačenia peňazí profitujú štáty používajúce spoločnú menu euro. Aj Slovensko dokáže vydávať svoje dlhopisy so záporným úrokom, čo znamená, že investorom musí vrátiť menej peňazí, ako si od nich požičalo. V októbri 2015 za možnosť požičať Slovensku 112 miliónov eur zaplatili súkromné banky takmer 4,5 milióna eur. Štát vtedy po prvý raz vo svojej histórií predal trojročné dlhopisy s priemerným úrokom mínus 0,04 percenta.

Senzáciu vo finančnom svete vyvolala aktuálne aj malá nemecká banka Berlin Hyp, ktorá si rovnako ako veľké štáty dokázala požičať za záporný úrok mínus 0,162 percenta. „Časov, kedy aj súkromné banky budú bežným ľuďom platiť za požičanie peňazí, sa pravdepodobne nikdy nedočkáme. Jednak banky do výšky úroku započítavajú aj schopnosť klienta splatiť úver a majiteľmi bánk požadovaný zisk. U súkromných bánk sa preto pravdepodobne nikdy nedočkáme hypoték s reálne záporným úrokom,“ uviedol Ovčarik.

Pri pôžičkách môžu ľudia s veľkou pravdepodobnosťou v najbližších mesiacoch počítať s poklesom úrokov. Zároveň pri ešte väčšom množstve lacných peňazí nebudú mať banky v blízkej dobe dôvody na rušenie svojich akcií.
Maroš Ovčarik, Finančný Kompas

Európska centrálna banka na svojom včerajšom zasadnutí zvýšila mesačný objem tlačenia peňazí zo súčasných 60 miliárd až na 80 miliárd eur. Zároveň prekvapivo základnú úrokovú sadzbu zrazila na rovnú nulu z úrovne 0,05 percenta. V súlade s očakávaním trhu bolo zníženie depozitnej úrokovej sadzby z mínus 0,3 na mínus 0,4 percenta. Pri mínusovej depozitnej sadzbe musia finančné domy platiť Európskej centrálnej banke za uloženie peňazí. Pre súkromné finančné domy je tak výhodnejšie požičiavať peniaze ľuďom, ako si ich so stratou ukladať v Európskej centrálnej banke. Zároveň sa znížil aj úrok za jednodňové refinančné operácie z 0,3 na 0,2 percenta.

„Centrálna banka navyše oznámila, že rozšíri kvantitatívne uvoľňovanie o 20 miliárd mesačne a že nákupy sa budú vzťahovať aj na nebankové firemné dlhopisy. Tento krok bol tiež prekvapením, pretože sa čakalo zvýšenie objemu výkupu len o desať miliárd mesačne a trh si nebol istý, či sa program rozšíri na ďalšia aktíva a na aké. Týmto sa kolo pumpovania peňazí do ekonomiky roztáča na vyššie obrátky, aj keď ešte stále nemá najvyššiu rýchlosť,“ povedal John Hardy, hlavný menový stratég Saxo Bank.

Väčším prekvapením by už len bolo, keby sa Európska centrálna banka rozhodla pomáhať nie v celej eurozóne, ale časť pomoci by cielene smerovala do najviac zadlžených krajín ako Grécko. „Napriek tomu sú aktuálne zmeny citeľne silnejšie, ako trh očakával. Ukazuje sa, že Európska centrálna banka sa po skúsenostiach z decembra snaží znovu získať naštrbenú dôveru. Následkom už sú tlaky na oslabenie eura,“ dodal Hardy. V časoch uzávierky denníka Pravda euro oslabilo o 0,41 percenta a atakovalo výmenný kurz 1,095 dolára za euro.

Hlavnou úlohou tlačených eur je rozbeh európskeho hospodárstva pomocou lacných úverov. Väčšina firiem aktuálne nemá problém získať dostatok nízko úročených úverov na realizáciu najrôznejších projektov od budovania diaľnic, cez výstavbu strojárskych fabrík až po rozbiehanie drobných kaderníctiev. Realizácia nových podnikateľských projektov je v hospodárstve spojená s tvorbou nových pracovných miest. Viac zamestnaných ľudí zasa znamená viac minutých peňazí a vyššiu spotrebu tovarov a služieb. Tie musia opäť vyrobiť súkromné firmy, a preto tlačenie peňazí vždy štartuje ekonomiku.

Odvrátenou stranou prehnaného tlačenia peňazí je hrozba vysokej inflácie. Tá sa vždy ako prvá prejavuje na akciových trhoch prudkým rastom cien akcií. Po definitívnom ukončení tlačenia peňazí v Spojených štátoch amerických prišlo koncom minulého a začiatkom súčasného roka k razantnému poklesu akcií. Aktuálne aj ľudia na Slovensku s peniazmi investovanými do akciových a indexových dôchodkových fondov čelia prepadom v rozmedzí od mínus 1,9 percenta do mínus 14,4 percenta.

Včera ohlásené tlačenie peňazí smerom nahor európske akciové indexy vystrelilo opäť nahor a ďalší výrazný prepad príde najneskôr v časoch ukončovania súčasného tlačenia peňazí. Európska centrálna banky plánuje nové eura do ekonomiky eurozóny pumpovať od marca 2015 do marca 2017. V ekonomikách 19 štátov používajúcich spoločnú menu euro sa za 2 roky ocitne približne 1,74 bilióna nových eur.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #pôžičky #nehnuteľnosti #tlač peňazí