V Žiline chcú naberať nových informatikov

Jedna z najväčších a najúspešnejších technologických spoločností sveta zo Silicon Valley chce do dvoch rokov ponúknuť v Žiline prácu minimálne stovke šikovných informatikov.

11.03.2016 16:00
Rastislav Krivý, manažér, technológie Foto: ,
Rastislav Krivý, projektový manažér GlobalLogic, predvádza auto s množstvom inovatívnych technológií, ktoré si študenti a začínajúci programátori mohli včera vyskúšať a naučiť sa ich používať.
debata (19)

Americká spoločnosť GlobalLogic aktuálne pôsobí aj v Košiciach, spoločne so žilinskou pobočkou by mala do roku 2018 zvýšiť počet svojich zamestnancov zo súčasných 280 na vyše 500. GlobalLogic v Žiline odkúpila poľskú firmu REC, ktorá doteraz zamestnávala 80 ľudí.

„Môj plán do dvoch rokov je prijať minimálne 100 ďalších zamestnancov v Žiline,“ povedal včera v Žiline Ivan Hruška, riaditeľ GlobalLogic pre strednú Európu. Firma sa prezentuje tým, že pracuje pre top 500 svetových firiem. Vyvíja produkty, ktoré sa dostanú na trh k zákazníkom o dva až tri roky. "Máme rôzne segmenty, jeden je automobilový priemysel, ktorý má v Žiline určite perspektívu.

Už aj firma, ktorú sme kúpili v Žiline, vyvíja softvér pre novú generáciu palubných dosiek pre Mercedes a BMW. Budeme túto časť veľmi výrazne rozširovať," uviedol jeden z príkladov Hruška. Spoločnosť v Košiciach sa napríklad zameriava na medicínu, kde spolupracuje na vývoji inzulínových púmp. Vo východnej metropole tiež vytvárajú novú digitálnu tvár pre časopis The Economist.

Do Košíc prišla americká firma pred dvoma rokmi. Teraz si vybrala Žilinu, ktorá sa aj vďaka univerzite spája s rozvojom technológii a IT. Dekan Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline Emil Kršák podotkol, že už aj poľská spoločnosť REC v minulosti intenzívne spolupracovala s fakultou i univerzitou na projektoch, ktoré pomáhajú zlepšovať pedagogický proces. "Výsledkom je kvalitný absolvent s praktickými skúsenosťami.

Príchod GlobalLogic nám otvorí ďalšie možnosti na spoluprácu a pre viac kvalitných absolventov zamestnaných v regióne," dodal Kršák. Dekan Elektrotechnickej fakulty ŽU Milan Dado verí, že nová veľká spoločnosť má potenciál udržať slovenských odborníkov, ktorí odchádzajú do zahraničia, v domácom prostredí. "Verím, že tomu môže významným spôsobom pomôcť.

Samozrejme, že nevyrieši všetky problémy v tomto smere, ale môže ich veľmi významným spôsobom pomôcť riešiť," uviedol dekan Dado.

Príchod veľkého hráča je šancou najmä pre odborníkov v oblasti informačných technológií. „Veríme, že máme dostatočne zaujímavú prácu na to, aby sa k nám vrátili odchovanci Žilinskej univerzity, ktorí momentálne pracujú v Brne, Ostrave, v podobných spoločnostiach,“ mieni Stanislav Cúg, riaditeľ vývojových centier GlobalLogic pre Žilinu a Banskú Bystricu.

GlobalLogic je americká globálna spoločnosť, ktorá pôsobí v USA, Južnej Amerike, Indii, má vývojárov na Ukrajine. Pred dvoma rokmi vstúpila na trh v strednej Európe, investovala do vývojového centra v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pracovné miesta #Silicon Valley #informatik