Spoločnosti Dopravné stavby (predtým Hant) hrozí konkurz

Spoločnosť Dopravné stavby, a. s., ktorá predtým pôsobila pod menom Hant BA DS, a. s., čelí pre dlhy hrozbe vyhlásenia konkurzu na jej majetok.

10.03.2016 15:02
debata

Ak neosvedčí svoju platobnú schopnosť, súd rozhodne o vyhlásení konkurzu. Okresný súd Trnava, ktorý vedie konkurzné konanie voči uvedenej spoločnosti, nariadil pojednávanie v tomto prípade na 16. marca. Ako vyplýva z informácií uverejnených vo štvrtok v Obchodnom vestníku, súd môže rozhodnúť o vyhlásení konkurzu aj v prípade, ak sa dlžník nedostaví na pojednávanie, resp. neospravedlní svoju neprítomnosť včas a vážnymi okolnosťami.

Vyhlásiť konkurz na Dopravné stavby navrhol živnostník Miroslav Terek z Veľkého Šariša. V návrhu na vyhlásenie konkurzu sú uvedení ďalší piati veritelia, a to spoločnosti Tubau, a. s., SAT Slovensko, s. r. o., Strabag, s. r. o. so sídlom v Bratislave, ako aj Štefan Straka – STRAstav zo Širokého a firma AF-Car, s. r. o. Liptovský Mikuláš.

Firma Hant BA DS (Hant), ktorá vznikla v septembri 2007, sa premenovala na Dopravné stavby vlani v decembri. Zároveň zmenila svoje sídlo z Považskej Bystrice do Jaslovských Bohuníc v okrese Trnava. Konkurz jej hrozil už v minulom roku, ale vyhla sa mu, keď veriteľ stiahol návrh. Hant viedol združenie, ktoré vlani nedokončilo stavbu preložky cesty I. triedy 68 v Prešove odbočka Škultétyho – ZVL. Slovenská správa ciest následne odstúpila od zmluvy pre jej opakované porušovania zhotoviteľom. Zo zmluvnej ceny 32 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty boli za necelé tri roky prestavané a finančne uhradené stavebné práce za 12 mil. eur, čo je 38 %. Združenie malo cestu postaviť pôvodne do júna a po predlžení lehoty do októbra 2015. Hant označil odstúpenie cestárov od zmluvy za neplatné a podal žalobu na súde.

Dopravné stavby majú aktuálne sídlo v Jaslovských Bohuniciach na rovnakej adrese ako spoločnosť Chladiace veže Bohunice, s. r. o. Predsedom predstavenstva prvej a konateľom druhej firmy je Jaroslav Jarábek. Podpredseda predstavenstva Dopravných stavieb Miroslav Pavelka je podľa Obchodného registra SR zároveň konateľom napríklad vo firmách Ha-nt Invest, s. r. o. Košice, Hant Stredné Kysuce, s. r. o. (Hant SK) Považská Bystrica a MPA SK, s. r. o. Žilina. Bývalý Hant je stále uvedený v obchodnom registri ako jeden zo spoločníkov Hant SK a Chladiace veže Bohunice.

debata chyba
Viac na túto tému: #Hant