Turizmus majú vzkriesiť certifikáty kvality

Domácemu cestovnému ruchu by sa vraj mohlo dariť aj v tomto roku. Vyplýva to zo Stratégie rozvoja cestovného ruchu do roku 2020, ktorú na včerajšom rokovaní vzala vláda na vedomie.

09.03.2016 13:50 , aktualizované: 10.03.2016 10:22
hotel, zvonček, recepcia Foto:
Bojnický zámok
debata

Dokument predpokladá, že odvetvie turizmu bude v tomto roku tvoriť 2,8 percenta z celkového hrubého domáceho produktu. K plneniu cieľa má pomôcť aj certifikácia ubytovacích zariadení.

Projekt Národný systém kvality služieb cestovného ruchu prinesie štandardy a hodnotenie služieb. Myšlienku predstavilo ministerstvo dopravy, pod ktoré spadá aj sekcia turizmu. Systém má zmapovať požiadavky klientov na služby turistických informačných centier, ubytovacích zariadení, rôznych typov gastronomických zariadení, lyžiarskych stredísk, kúpalísk a aquaparkov po celom Slovensku. Už v tomto roku majú prejsť osoby a subjekty, ktoré systém kvality realizujú, školením. Správa predpokladá začiatok certifikácie zariadení ku koncu prvého polroka tohto roka.

„Realizácia projektu Národný systém kvality služieb cestovného ruchu môže mať významný vplyv pri vytváraní tlaku na prevádzkovateľov služieb v cestovnom ruchu. Vznikne prostredie na to, aby sa služby zlepšovali a udržiavali na istej úrovni kvality,“ myslí si Maroš Plitko z oblastnej organizácie cestovného ruchu Bratislava Tourist Board. Otázne je, do akej miery bude dobrovoľná certifikácia motivovať hotelierov, ktorých núti už teraz zlepšovať služby najmä konkurencia v trhovom prostredí.

Z pohľadu cestovného ruchu bol minulý rok pre Slovensko mimoriadne úspešný. Našu krajinu si za svoju dovolenkovú destináciu zvolilo 4,3 milióna turistov, čo je v ére samostatnosti absolútny rekord. Fakt, že na Slovensku v minulom roku dovolenkovalo viac slovenských turistov, má na svedomí neistá bezpečnostná situácia v Európe. Viaceré cestovky rušili zájazdy do rizikových destinácií a obavy z terorizmu spôsobili, že na Slovensku oddychovalo až 2,6 milióna domácich rekreantov. Naopak, rezort dopravy pripisuje zásluhy novým leteckým spojeniam, ktoré k nám pritiahli viac dovolenkárov.

Z minuloročných dobrých výsledkov profitovali najmä hoteliéri, keďže príjmy z cestovného ruchu prvýkrát pokorili hranicu 2 miliardy eur. Za jedenásť mesiacov minulého roka vzrástol počet lôžok ubytovacích zariadení oproti celému roku 2014 o takmer 13,5-tisíca. Ekonomické vyhliadky sú priaznivé aj pre nasledujúce obdobie. Podľa stratégie má cestovný ruch do roku 2020 zvýšiť svoj podiel na hrubom domácom produkte na úroveň 3,2 percenta. V oblasti cestovného ruchu pritom v súčasnosti pracuje viac ako 120-tisíc zamestnancov.

Vzhľadom na predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ by mohol podobné čísla priniesť aj tento rok. Odborníci na cestovný ruch očakávajú zvýšený záujem o takzvaný kongresový turizmus. Silný potenciál má podľa stratégie do roku 2020 aj slovenské kúpeľníctvo či nové významné cyklotrasy.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #cestovný ruch #certifikát #turizmus