Holjenčík: Zákon o energetickej chudobe by mali prijať do konca roka

Slovensko by malo prijať zákon, ktorý by riešil problém energetickej chudoby, do konca tohto roku. Uviedol to šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

09.03.2016 10:53
debata (2)

„Vytýčili sme si cieľ, že do konca tohto roku by mal byť tento zákon právoplatný,“ povedal Holjenčík. V súčasnosti, podľa neho, pracovná skupina zložená z predstaviteľov ministerstiev hospodárstva, financií, práce a regulačného úradu už má na stole prvý legislatívny návrh ako riešiť energetickú chudobu.

„Na nasledujúcom rokovaní tejto pracovnej skupiny sa bude návrh komentovať a predpokladáme, že z toho vznikne nultý variant paragrafového znenia spolu s komentárom k jednotlivým paragrafom. Ten bude potom predložený do medzirezortného pripomienkového konania. Čiže už sa pracuje na legislatíve riešenia energetickej chudoby,“ konštatoval Holjenčík.

Vláda rokovala o koncepcii boja s energetickou chudobou ešte v júni 2014. Pre nezhody však neprijala definitívne stanovisko. Nezhody sa týkali najmä toho, či sa má energetická chudoba na Slovensku riešiť prostredníctvom zavedenia špeciálnej tarify cien energií pre sociálne slabších občanov alebo poskytnutím sociálnej dávky. Zavedenie špeciálnej tarify obhajoval najmä ÚRSO, ktorý je strojcom prvej koncepcie boja s energetickou chudobou. Jeho návrh sa však stretol v pripomienkovom konaní s relatívne silnou vlnou kritiky najmä od dodávateľov energií. Tí upozorňovali predovšetkým na to, že energetickú chudobu by mal riešiť štát cez svoju sociálnu politiku.

Regulačný úrad návrh v pripomienkovom konaní obhajoval tým, že ochrana spotrebiteľov pred energetickou chudobou musí byť postavená na previazaní sociálnej a energetickej politiky štátu. Podľa januárových vyjadrení ministra práce Jána Richtera ľudia trpiaci energetickou chudobou nakoniec buď dostanú dávku alebo kompenzáciu, ktorá im má pomôcť.

Energetická chudoba znamená ťažkosť alebo neschopnosť udržať v príbytku vhodné teplotné podmienky, ako aj ťažkosť alebo neschopnosť mať k dispozícii za primeranú cenu iné základné energetické služby. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za príjemnú teplotu v obývacej izbe považuje 21 °C a v ostatných miestnostiach 18 °C. Najzraniteľnejšie sociálne skupiny sú práve skupiny s nízkymi príjmami. Sem patria osoby staršie ako 65 rokov, osamelí rodičia, nezamestnaní alebo osoby poberajúce sociálne dávky.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #energetická chudoba