Brusel preveril ekonomiky únie, Slovensko kontrolu nepotrebovalo

Európska komisia v utorok upozornila Taliansko, Francúzsko a tri ďalšie štáty dvadsaťosmičky na nadmernú makroekonomickú nerovnováhu. Slovensko a Česká repubilka patrili medzi štáty, ktoré hĺbkovú kontrolu nepotrebovali.

08.03.2016 20:35
debata (8)

Na základe hĺbkovej previerky hospodárenia 18 únijných krajín varovala pred makroekonomickými nerovnováhami tiež ďalších sedem členských štátov vrátane Nemecka, Holandska či Švédska. Pozitívne je ale podľa komisie fakt, že v nerovnovážnej situácii je teraz menej štátov únie ako pred rokom.

Európska komisia dohliada na hospodárske výkony únijných krajín v rámci pravidelného každoročného cyklu, v rámci eurozóny posudzuje napríklad návrhy štátnych rozpočtov. Má tiež právo krajiny za nedodržiavanie pravidiel potrestať.

Na jar by na základe nedávno zverejnených pracovných dokumentov o situácii v jednotlivých štátoch mala únijná exekutíva zverejniť svoje odporúčania, čo môžu členské krajiny tento rok urobiť na zlepšenie výkonu svojich ekonomík.

Podpredseda Európskej komisie pre euro Valdis Dombrovskis ocenil, že v makroekonomickej nerovnováhe je teraz menej krajín ako vlani. „Problémy ale stále existujú a sú v niekoľkých štátoch zdrojom nestability. Musia pokračovať štrukturálne reformy s cieľom zvýšiť konkurencieschop­nosť,“ uviedol.

Krajiny podľa neho majú ďalej znižovať vysoké zadlženie verejného a súkromného sektora, riešiť situáciu na pracovnom trhu a udržateľnosť svojich sociálnych systémov a tiež pracovať na kvalitnejšom prostredí pre podnikanie.

Nadmernú nerovnováhu tento rok komisia zaznamenala u Talianska, Francúzska, Portugalska, Bulharska a Chorvátska.

Chorváti, Francúzi a Portugalci pritom musia prísť s krokmi, ktoré situáciu zmenia, inak im môže hroziť postih. Dôvodom sú u nich väčšinou vysoké zadlženie, veľká nezamestnanosť či slabé bankové systémy.

Menej problematický, napriek tomu však nerovnovážny stav, bol uvedený v prípade Írska, Slovinska, Španielska, Fínska, Nemecka, Holandska a Švédska.

Z podrobného sledovania žiadne ťažkosti nevyplynuli pre Britániu, Rakúsko, Belgicko, Estónsko, Maďarsko a Rumunsko. Slovenská republika a Česká republika patria medzi krajiny, ktorých hospodárstva hĺbkovú previerku nepotrebovali.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #eurozóna