Zmeny na D1 pri Bratislave obciam pomôžu

Obyvatelia obcí ležiacich pri Bratislave budú mať lepší prístup k diaľnici D1. Zabezpečí ho nová križovatka s názvom Triblavina, ktorá je vo výstavbe od apríla minulého roka.

07.03.2016 11:00
diaľnica, bratislava, trnava, doprava, D1 Foto: ,
Teraz má diaľnica D1 medzi Bratislavou a Trnavou šesť pruhov.
debata (4)

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vykonala v projekte zmeny, ktoré síce vypúšťajú kolektory, ale z pôvodných šesť prúdov sa diaľnica zmení na osemprúdovú. Pôvodne mali popri diaľnici viesť kolektorové pásy, ktoré by privádzali autá na D1 a obce by odbremenili od tranzitnej dopravy. Diaľnici však pomôže viac prúdov a napojenie obcí na diaľnicu sa po zmenách nezhorší. K zmenám došlo najmä pre výstavbu bratislavského obchvatu D4, ktorý sa bude križovať s diaľnicou D1 len o niekoľko kilometrov ďalej.

„Keď sa kedysi križovatka Triblavina plánovala, boli úplne iné predpoklady aj o diaľnici D4. Dnes už vieme úplné detaily o tom, ako bude D4 vyzerať,“ povedal minister dopravy Ján Počiatek. Zmluvu na výstavbu D4 odobrila vláda, ale v piatok ešte ministrom Počiatkom podpísaná nebola.

Niektorí obyvatelia Chorvátskeho Grobu, Bernolákova, Ivanky pri Dunaji a iných obcí sa obávajú, že zmeny v projekte križovatky im sťažia napojenie na diaľnicu. „Navrhované riešenie nijako nemení okružné križovatky na tejto stavbe ani ich kapacity, a teda nemení spôsob napojenia priľahlých obcí novými cestami, ku ktorých vybudovaniu sa zaviazal samotný Bratislavský samosprávny kraj dňa 16. januára 2012 v Zmluve o spolupráci uzavretej medzi Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a Bratislavským samosprávnym krajom,“ uvádza však Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS.

Aj minister Počiatek tvrdí, že zmeny v projekte križovatky Triblavina nemajú žiadny vplyv na kapacity napojenia. „Samospráva si tam môže vybudovať napojenia, aké chce,“ dodáva Počiatek. „Odmietame neodborné vyhlásenia, ktoré tvrdia, že niektoré obce nebudú pripojené na tieto nové dopravné siete,“ uviedli starostovia obcí Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo, Chorvátsky Grob a Slovenský Grob spolu s primátormi Pezinka a Svätého Jura v piatok vo svojom spoločnom vyhlásení.

Nová križovatka Triblavina vytvorí nový prístup na diaľnicu D1 neďaleko Bratislavy. Vodiči z Bernolákova, Ivanky pri Dunaji alebo iných obcí pri jazde smerom na Trnavu už nebudú nútení kvôli výjazdu na diaľnicu vracať sa do Bratislavy alebo ísť po ceste prvej triedy I/61 až do Senca. Nová možnosť výjazdu na diaľnicu, ktorá sa pri úprave projektu nemení, odbremení dnes už preťaženú cestu prvej triedy a navyše umožní obyvateľom priľahlých obcí lepšie napojenie aj na nultý obchvat Bratislavy, ktorého výstavba by sa mala začať už v najbližších mesiacoch.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #D1 #diaľnice #D4