Moody's varovala, že môže Rusku opäť znížiť rating

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service varovala Rusko pred ďalším znížením úverového ratingu hlbšie do špekulatívneho pásma.

06.03.2016 12:35
debata (76)

Moody's teraz hodnotí úverovú spoľahlivosť Ruska známkou Ba1, čo je jeden stupeň pod investičným pásmom. Nanovo však agentúra uviedla, že umiestnila rating do režimu pozorovania s možnosťou jeho ďalšieho zníženia.

Moody's teraz bude hodnotiť rozsah vplyvu ďalšieho prudkého poklesu cien ropy na výkon ruskej ekonomiky a rozpočet, vrátane možností financovania deficitu v nadchádzajúcich rokoch. Hodnotenie by malo byť dokončené do dvoch mesiacov.

„Z hodnotenia agentúry Moody's vyplýva, že je potrebné prispôsobiť rozpočtový systém novej realite na trhu s komoditami,“ reagoval na oznámenie ruský minister financií Anton Siluanov. Podľa agentúry Reuters tiež povedal, že vláda pripravila opatrenia, ktoré by mali rýchlo odpovedať na súčasnú ekonomickú situáciu, a že pracuje na spôsoboch, ako dosiahnuť v strednodobom horizonte vyrovnaný rozpočet.

Medzi plánovanými opatreniami sú podľa Siluanova napríklad výdavkové škrty, zvýšenie spotrebných daní a zlepšenie spôsobu výberu daní. Podľa Moody's ale tieto opatrenia nemusia byť dostatočné a Rusko potrebuje radikálnejšie reformy fiškálneho systému, ako je reforma penzií, ktoré však nemožno v blízkej dobe očakávať, najmä z politických dôvodov. Tento rok v septembri sa v Rusku konajú parlamentné voľby a na začiatku roka 2018 potom voľby prezidentské.

Príjmy z predaja ropy a zemného plynu tvoria zhruba polovicu príjmov ruského štátneho rozpočtu a pokles cien ropy by mohol ešte viac zvýšiť rozpočtový deficit. Ten by v prípade, že ceny ropy budú tento rok v priemere 40 dolárov za barel, mal by podľa súčasných vládnych prognóz predstavovať tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Pokles cien ropy tiež prudko zráža kurz rubľa.

Z troch hlavných ratingových agentúr, ktorými sú Moody's, Standard & Poor's a Fitch Ratings, má Rusko známku v investičnom pásme len u agentúry Fitch.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #Moody's