V slovenskom mliečnom hrnci to vrie

Na slovenskom trhu s mliekom rastie napätie. Vo chvíli, keď jeden zo spracovateľov vypovedal už poľnohospodárom dodávky mlieka, Slovenský mliekarenský zväz protestuje proti štátnej pomoci, ktorú má dostať zahraničný investor na výstavbu mliekarne špecializovanej na výrobu dojčenskej výživy.

04.03.2016 12:00
Nitra, fabrika, mlieko Foto:
V priemyselnom parku pri Nitre sa vybuduje fabrika na výrobu dojčenskej výživy a väčšina jej produkcie pôjde na čínsky trh.
debata (70)

Nový závod pri Nitre by mal pritom o dva roky odčerpať z trhu 300 miliónov litrov mlieka, čo by oživilo chov mliečneho dobytka na Slovensku.

Končiaca Ficova vláda schválila investorovi spoločnosti Midia Agro, ktorá sa podujala postaviť mliekareň, štátnu pomoc 18,5 milióna eur. Podmienkou je, aby do dvoch rokov stál v Čabe pri Nitre supermoderný podnik na detskú mliečnu výživu. Je to investícia za 98 miliónov eur. Slovenský mliekarenský zväz v reakcii na to vyhlásil, že „nevidí túto investíciu ako realistickú a už vôbec nie takú, ktorá by dala perspektívu pre prvovýrobu a spracovanie mlieka. Slovenské mliekarne majú dostatočné a nevyužité kapacity na spracovanie mlieka a príchod novej mliekarne môže ohroziť ich zamestnancov a ekonomiku.“

V slovenskom mliečnom hrnci to naozaj vrie a každý sa zachraňuje, ako vie. Napríklad mliekareň pod Tatrami poslala výpovede niektorým členom odbytového združenia Sever. Mliekari nepotrebujú mlieko, pretože ho nevedia predať, Európu po ruskom embargu a zrušených mliečnych kvótach zalievajú stámilióny litrov prebytkového mlieka.

Ako von zo slepej uličky

„Od prvého apríla nebudú mať viacerí výrobcovia zmluvami garantovaný odbyt mlieka a z úst viacerých spracovateľov zaznievajú ponuky na úrovni 15 až 20 centov mlieka za jeden liter. To je cena, za ktorú sa nedá prežiť,“ opisuje, kam speje vývoj na trhu, Margita Štefániková, riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.

A čo robia farmári? Tí obchodne najzdatnejší sa zachraňujú vývozom mlieka. Jeden z najväčších slovenských producentov Farma Majcichov napríklad polovicu súčasnej produkcie vyváža do Talianska. Generálny riaditeľ Farmy Majcichov Jozef Taraba hovorí, že „mliekarne na Slovensku majú síce výrobné kapacity, ale nevedia tovar, ktorý vyrobia, uplatniť na preplnenom trhu. A to im robí škrt cez rozpočet“.

Za tejto situácie sa na scéne objavuje nová investícia pri Nitre, ktorá má spracovať jednu tretinu súčasnej ročnej produkcie mlieka. Farmári hovoria, že je to ventil, ktorý by im mal pomôcť, pretože dojčenská výživa má smerovať do Číny, ktorá uvoľňuje prísne regulovanú pôrodnosť v krajine.

Mliekari sú však nespokojní, pretože „zahraničný podnikateľský subjekt má dostať väčší investičný stimul, než bola dotačná subvencia pre celý slovenský sektor prvovýroby mlieka v roku 2015.“ Ide naozaj o nemalú sumu, 18,5 milióna eur, ale tie budú vyplatené, ako sa vyjadrilo pre Pravdu ministerstvo hospodárstva „až po preinvestovaní deklarovaného objemu peňazí, po splnení zmluvných podmienok, po vytvorení pracovných miest (325) a po spustení prevádzky“.

Kto je spoločnosť Midia Agro? Potravinárska komora Slovenska tvrdí, že ide o firmu, ktorú založila pred niekoľkými mesiacmi neznáma cyperská spoločnosť. Generálny riaditeľ Midia Agro Slovák Miroslav Kepak, ktorý predtým robil riaditeľa nákupu potravín pre spoločnosť Tesco Slovensko, však hovorí, že veci sa majú inak. „Midia Agro má jasne uvedených spoločníkov a konateľov firmy, čo sú konkrétne fyzické osoby. Nie je to schránková firma.“

Memorandum o investícii podpísal Brit Norman Patrick Turner, ktorý vybudoval spoločnosť Midia Group, jej dcérou je Midia Agro. Materská spoločnosť Midia Group má za sebou investíciu v anglickom Liverpoole, kde postavila druhý najväčší závod na výrobu protichrípkových vakcín na svete. Turner tvrdí, že má nos na investície, a ten ho priviedol aj k vybudovaniu slovenského závodu na dojčenskú výživu, ktorý by mal vyrábať predovšetkým pre Čínu.

Komu prekáža konkurencia

„Ani jedna zo slovenských mliekarní nevyrába dojčenskú výživu, klasický sortiment mliečnych výrobkov to neohrozí. Ide o produkt s najvyššou pridanou hodnotou, ktorý podľa predsedu PPD Prašice – Jacovce umožní nitrianskej mliekarni zvýšiť nákupnú cenu mlieka. "Ak niečo vyvoláva rozruch na slovenskom trhu, tak je to ostrejšie konkurenčné prostredie, tu je jadro problému,“ myslí si Jozef Urminský.

„Nitrianska mliekareň zablikala ako svetielko nádeje, ale ten tunel, na konci ktorého svieti, je veľmi dlhý,“ povedal Ivan Hrica zo Slovenskej holsteinskej asociácie. Denne mu telefonujú chovatelia, ktorí hovoria, že zlikvidujú chovy. Ide o farmy s 500 dojnicami a úžitkovosťou okolo 10-tisíc litrov mlieka na kravu a rok. „K činu sa musí mať končiaca aj budúca vláda, lebo ešte tohto roku naozaj môžu padnúť aj najlepšie podniky,“ upozorňuje Hrica.

Je schopná pomôcť ešte dosluhujúca vláda? Minister Ľubomír Jahnátek povedal, že rezort pod jeho vedením pripraví pokyn podnikom stravovania v správe štátu, ako aj samospráv, aby prednostne nakupovali čerstvé mliečne výrobky. A ministerstvo zahraničných vecí by v rámci humanitárnej pomoci mohlo stiahnuť z trhu okolo 3¤300 ton sušeného mlieka, ktoré by poslalo do krajín, obyvateľstvo ktorých trpí hladom. Tak by sa dali stiahnuť z trhu prebytky, ktoré devastujú ekonomiku výroby aj spracovania mlieka.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #mlieko #slovenský trh #fabrika #Midia Agro