Najviac vlani zdražela mliečna čokoláda

Počas vlaňajška sa ceny potravín medziročne znížili v priemere o tri desatiny percenta.

04.03.2016 09:58
debata (2)

Ako povedala analytička Poštovej banky Dominika Ondrová, najviac si Slováci vlani priplatili za mliečnu čokoládu. Tá medziročne zdražela o takmer desatinu. Naopak, najvýraznejšie zlacnel kryštálový cukor, a to takmer o pätinu, teda v priemere o 17 centov.

Z koša 38 potravín a nápojov sa zdražovanie dotklo len desiatich položiek. Za obyčajné rožky, pivo a víno platili Slováci vlani rovnako ako rok predtým. Zdražovanie sa však dotklo napríklad tmavého chleba. Ten medziročne zdražel o necelé percento, čo však v absolútnom vyjadrení predstavovalo podľa Ondrovej len jeden cent. Viac Slováci zaplatili napríklad aj za vybrané druhy hovädzieho mäsa, ryžu či párky.

Okrem kryštálového cukru v rozsahu od 5 % do 8 % zaplatili Slováci menej aj za typické potraviny ako zemiaky, jablká, bravčové mäso či syr Eidam. Zlacneli aj iné mliečne výrobky, ako čerstvé maslo, mlieko, ovocné jogurty alebo tvaroh. Mäsové výrobky ako šunková či trvanlivá saláma Slovákov vlani stáli menej v priemere o 2 % až 3 %, kurča o takmer 4 % a bravčové karé či krkovička až o vyše 7 %.

Väčšina Slovákov sa však so štatistikami o poklese cien podľa Ondrovej nestotožňuje. Polovica Slovákov si myslí, že ceny tovarov a služieb na Slovensku sa za posledných 12 mesiacov zvýšili. Tri percentá Slovákov majú dokonca pocit, že výrazne. To, že ceny poklesli sa zdalo len desatine domácich. “Predpokladáme, že spotrebiteľské ceny sa budú aj v najbližších mesiacoch, v porovnaní s vlaňajškom, mierne znižovať. Priemerná miera inflácie za tento rok sa podľa nášho názoru bude pohybovať len tesne nad nulou,“ dodala Ondrová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny