Gazprom si prvýkrát požičal od čínskej banky

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom si požičala dve miliardy eur od banky Bank of China. Pre štátny podnik je to prvá pôžička od čínskych bánk a doteraz najväčší priamy úver od jediného veriteľa, vyplýva podľa agentúry Reuters z oznámenia Gazpromu. Nie je známe, na čo plynárenský gigant peniaze použije.

04.03.2016 08:40
Gazprom Foto: ,
Ilustračné foto
debata (41)

Päťročný úver Gazpromu poskytla londýnska vetva čínskej inštitúcie.

Po prudkom ochladení vzťahov medzi Západom a Moskvou pre ruské angažovanie sa v ukrajinskej kríze, Gazprom sa snaží rozšíriť zdroje financovania na ázijské trhy.

V roku 2014 podnik podpísal dohodu o dodávkach plynu do Číny. Táto dohoda by mohla znížiť závislosť ruského exportu na Európe ako hlavnom odberateľovi ruského plynu, vyžiada si však rozsiahle investície do plynovodov a nových ťažobných polí. Projekt ale podľa zdrojov Reuters naráža na problémy. Patrí medzi ne aj spomaľujúca sa čínska ekonomika a klesajúce ceny komodít. Len v tomto roku by kapitálové výdavky mali byť odhadom 168 miliárd rubľov.

Dohoda o poskytnutí pôžičky je najnovšou čínskou investíciou do ruského ropného a plynárenského sektora, na ktorý doliehajú západné sankcie uvalené na Rusko kvôli Ukrajine, napísal denník The Wall Street Journal. Číne, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom energií, poskytujú tieto investície prístup k ruským zásobám uhľovodíkov. Pôžička vraj zároveň posilňuje väzby medzi týmito susediacimi krajinami, ktorých spoločným želaním je vyvažovať vplyv Spojených štátov vo svete.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn #Gazprom