Ázii po viac ako 15 rokoch hrozí nedostatok benzínu

Lacná ropa a vysoký predaj automobilov podporujú v celej Ázii rast dopytu po benzíne. Súčasne ale tiež zvyšujú hrozbu, že v regióne bude po viac ako 15 rokoch nedostatok tejto pohonnej látky, upozorňujú analytici.

03.03.2016 13:19
čína, zápcha, cesta, diaľnica, autá, doprava Foto: ,
Zápcha v Pekingu.
debata (2)

Predaj áut sa zvyšuje hlavne v Číne a v Indii, každý mesiac na týchto trhoch pribudnú tri milióny nových áut. Na druhej strane rafinérie v Austrálii a na Taiwane obmedzujú činnosť, uviedla s odkazom na analytikmi agentúra Reuters.

Tento rok by tak mohlo v Ázii chýbať v priemere 10 000 barelov benzínu denne a budúci rok má tento deficit vzrásť na 90 000 barelov denne, odhaduje konzultačná firma FGE.

Napätie na trhu s benzínom ide ruka v ruke s očakávaným ukončením nadbytku ropy na globálnom trhu na prelome rokov 2016 a 2017, ktoré by mohlo podporiť oživenie cien ropy. Tie od polovice roka 2014 klesli o zhruba dve tretiny, aj keď v posledných dňoch sa zvyšujú.

FGE odhaduje, že v roku 2018 sa deficit v dodávkach benzínu ešte viac prehĺbi, a to na 160 000 barelov denne. Konzultačná spoločnosť JBC Energy očakáva nižší deficit, v roku 2018 sa má zvýšiť na 107 000 barelov denne zo 71 000 v budúcom roku. Celkový dopyt po pohonných látkach v Ázii má budúci rok byť 6,8 milióna barelov denne a v nasledujúcom roku stúpnuť na sedem miliónov barelov denne.

„Očakávame, že predaj áut v Číne v roku 2016 vzrastie o 6,5 percenta, zrýchli sa tak zo 4,6 percenta v roku 2015,“ uviedla analytička ratingovej agentúry Moody's Investors Service Yasmina Serghiniová. Predaj sa má zvýšiť hlavne vďaka zníženiu predajnej dane u osobných áut s malým motorom zo súčasných desiatich percent o polovicu, a tiež vďaka podpornej menovej politike Pekingu.

Analytici síce na rok 2017 predpovedajú spomalenie predaja áut v Číne, pretože sa skončia daňové výhody, rast predaja v minulých rokoch a vysoký predaj v Indii však budú ďalej tlačiť nahor dopyt po benzíne a tiež ziskové marže z benzínu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #ropa