Ťažiari ropy a plynu z bridlíc v USA znižujú ťažbu

Niektorí najväčší ťažiari ropy a zemného plynu z bridlicových hornín v Spojených štátoch začínajú prvýkrát po rokoch rastu znižovať ťažbu.

02.03.2016 08:00
debata (78)

Podriaďujú sa tak realite, keď je na globálnom trhu nadbytok ropy, ktorý tlačí jej cenu nadol. Informuje o tom server The Wall Street Journal (WSJ).

Ešte vlani americkí ťažiari pokračovali vo vysokej ťažbe, hoci ceny ropy klesli z takmer 100 dolárov za barel v polovici roka 2014 na zhruba 30 dolárov na konci minulého roka. Výsledky hospodárenia, ktoré firmy zverejňujú v posledných dňoch, už potvrdzujú veľmi nepriaznivý vývoj ťažby z bridlíc.

Po rokoch zvyšovania ťažby ropy a plynu v štátoch Oklahoma, Severná Dakota a Texas tak firmy Continental Resources, Devon Energy a Marathon Oil oznámili, že tento rok plánujú znížiť ťažbu o zhruba desať percent. Spoločnosť EOG Resources ťažbu plánuje znížiť o päť percent. EOG, ktorú analytici považujú za jedného z najefektívnejších ťažiarov z bridlíc v USA, sa vlani prepadla do straty. Rovnako tak aj spoločnosť Whiting Petroleum, ktorá bola kedysi považovaná za najväčšieho producenta ropy v Severnej Dakote.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) naďalej ťaží na maximum, čo zvyšuje tlak na niektorých ťažiarov. Najmä potom na tých, ktorí v USA ťažia z bridlíc, ktorých ťažba je nákladnejšia. Minulý týždeň minister ropného priemyslu Saudskej Arábie Alí Nuajmí otvorene povedal, že problémy s vysokou ponukou sa vyriešia, až nízke ceny donúti firmy zastaviť ťažbu ropy, ktorá je najdrahšia z hľadiska ťažby a predaja.

Ťažiari ropy z bridlíc v USA sú teraz efektívnejší, pretože sa im podarilo znížiť náklady na vrty a ťažiť z nich viac ropy a plynu. Vďaka tomu mohli pokračovať v ťažbe aj pri poklese cien ropy. Mnoho firiem však bolo nútené pokračovať v ťažbe aj preto, aby mali peniaze na platbu úrokov z úverov alebo lízingu.

Konzultačná spoločnosť IHG odhaduje, že ťažba ropy v USA by mohla v lete klesnúť na 8,3 milióna barelov denne z terajších viac ako deväť miliónov barelov denne. Ak sa tak stane, mohlo by to vrátiť ceny ropy nad 40 dolárov za barel. IHS ale zároveň upozorňuje, že ak budú ceny vyššie, budú niektorí producenti v pokušení vrátiť sa znovu k ťažbe. To by mohlo viesť k tomu, že sa ceny znovu prudko znížia, možno ešte na nižšiu úroveň, ako sú teraz.

Americká ropa predstavuje približne desať percent svetovej dennej spotreby tejto suroviny. Spojené štáty sa tak dostávajú na zhruba rovnakú úroveň ako Rusko a Saudská Arábia.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #plyn #bridlicový plyn #bridlicová ropa