Zmeny pri stáčaní kilometrov budú podľa Martvoňa fungovať

Zákaz predaja automobilov s pretočenými kilometrami pre autobazáre a právnické osoby podľa poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa bude fungovať.

24.02.2016 13:03 , aktualizované: 25.02.2016 12:48
debata (4)

Martvoň v minulom roku s kolegom Ottom Brixim vypracovali novelu zákona o podmienkach prevádzky vozidiel, ktorá od marca zakáže podnikateľom, či už fyzickým alebo právnickým osobám, uvádzať na trh automobily s upraveným počítadlom prejdených kilometrov (odometrom). Novela podľa Martvoňa lepšie ochráni občanov ako spotrebiteľov pred podvodmi pri predaji áut so stočenými kilometrami.

Poslanec za Smer-SD odmieta vyjadrenia Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo, podľa ktorého je nový zákon protiústavný a sťaží až zablokuje predaj zhruba milióna jazdených vozidiel, u ktorých sa predpokladá, že majú stočené kilometre. Podľa Martvoňa sa autobazáre boja straty ziskov, preto začali lobovať.

"Naša novela bez sankcie umožňuje každému, kto má auto s pretočenými kilometrami, aby si išiel dať do autorizovaného servisu nastaviť reálny počet kilometrov, alebo si dal opraviť, respektíve vymeniť celý tachometer, respektíve odometer. Naším cieľom je, aby každý občan kupujúci si auto cez autobazár mohol mať istotu, že tam nekúpi auto s neoprávnene pretočenými kilometrami a že tam nebude okradnutý alebo podvedený,“ argumentuje Martvoň.

Novelu, ktorú schválila NR SR koncom novembra minulého roka a účinnosť nadobudne od marca tohto roka, podľa poslanca Smeru-SD určite meniť netreba. "Ak by sa dal nejaký generálny pardon na pokuty, zasa by sa iba ochránil podvodný predaj áut s pretočenými kilometrami,“ vysvetľuje Martvoň. Poslanec súhlasí s tým, že na Slovensku sa pohybuje skoro milión áut s pretočenými kilometrami. "Môžeme povedať, že skoro milión ľudí bolo oklamaných a teda okradnutých, keď im niekto takéto auto predal. Novela má týmto podvodom zabrániť a dať im definitívnu stopku,“ dodal.

Novela sa podľa Martvoňa negatívne dotkne najmä predajcov ojazdených motorových vozidiel, ktorí ešte aj dnes majú v predajniach tisícky áut s neoprávnene pretočenými kilometrami. Tie od marca nebudú môcť ďalej predávať, lebo im za to bude hroziť vysoká pokuta a aj odobratie živnostenského oprávnenia. Autobazáre podľa poslanca Smeru-SD majú možnosť ísť do autorizovaného servisu dať si nastaviť na problémových autách tachometre na reálny zistiteľný stav kilometrov alebo dať pokazené tachometre opraviť. Podnikateľom to však podľa neho spôsobí nejaké náklady a prídu o zisky z podvodného predaja áut so stočenými kilometrami.

"Teda nezarobia na oklamaní nás – kupujúcich občanov. Preto obchodníci s takýmito problémovými autami začali šíriť zavádzajúcu správu, že občania nebudú môcť predať svoje autá, keďže mnohí z nich majú na nich pretočené kilometre a ani o tom nevedia. Nie je to však pravda,“ upozorňuje Martvoň.

Bežní občania i po nadobudnutí účinnosti novely auto budú môcť podľa neho predať inej osobe bez postihu, len kupca budú musieť na pretočené kilometre upozorniť priamo v zmluve, aby nebol kupec oklamaný so stavom auta. "Alebo si na takomto aute dajú poctivo nastaviť reálny stav kilometrov v autorizovanom servise alebo u autorizovaného predajcu danej značky a potom ho môžu v pokoji predať. Ak to tak neurobia, tak sa môžu vystaviť trestnému stíhaniu pre podvod, čo už v SR platí cez desať rokov,“ konštatuje poslanec.

Martvoň zároveň pripomenul, že jedným z partnerov spoločnosti CEBIA, ktorá voči novele prezentovala kritické názory, je predajca vozidiel AAA AUTO. "Nastal čas, aby sa zastavilo klamanie a podvádzanie miliónov občanov SR pri kúpe motorových vozidiel,“ uzavrel poslanec Smeru.

Do redkacie prišlo stanovisko spoločnosti Cebia
Spoločnosť Cebia dôrazne odmieta, že by bola partnerom akéhokoľvek predajcu ojazdených či nových automobilov. Cebia je expertná organizácia, ktorá odborne preveruje históriu ojazdených áut v regióne strednej Európy. Databázu Cebia môžu používať všetci predajcovia ojazdených aj nových automobilov, aby si overili, či tachomery áut neboli stočené, či sa nemanipulovalo s ich identifikátormi a či majú legálny pôvod. Pán poslanec vo svojom vyhlásení asi nemal správne informácie o našej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Martvoň #stáčanie kilometrov