Embraco vyrobilo na Slovensku už 55 miliónov kompresorov

Rekordný rok najväčšieho zamestnávateľa na Spiši. Aj tak by sa dal charakterizovať rok 2015, ktorý považuje za mimoriadne úspešný spoločnosť Embraco Slovakia, ktorá sa zaoberá výrobou hermetických kompresorov.

24.02.2016 07:00
Embraco Foto: ,
Embraco dáva na Spiši prácu vyše 2 300 ľuďom.
debata (25)

Slovenská fabrika ku koncu minulého roka zamestnávala vyše 2,3 tisíca ľudí, z toho tretinu žien. „Už po štvrtý raz po sebe prekonalo Embraco Slovakia svoj rekordný ročný objem výroby. Kým v roku 2014 vyprodukoval závod 4,796 milióna kompresorov a kondenzačných jednotiek pre komerčné a domáce chladenie, vlani to už bolo rekordných 5,168 milióna kusov výrobkov a tržby fabriky dosiahli 231 miliónov eur,“ informoval včera globálny riaditeľ pre výskum a vývoj spoločnosti Norbert Brath.

Rok 2015 bol pre firmu, ktorá je nosným zamestnávateľom v Spišskej Novej Vsi a okolí, veľmi úspešný aj v iných oblastiach, nielen v objeme výroby. Vlani vyrobili v slovenskom závode už v poradí 55-miliónty kompresor. Keby sa takýto počet kompresorov dal poukladať okolo Slovenska, niekoľkokrát by to obkolesil. Brath si mimoriadne cení aj dosiahnuté úspechy a ocenenia v oblastí inovácií a životného prostredia. „Získali sme cenu za ekológiu v súťaži Via Bont Slovakia i celoslovenské ocenenie Zlatý mravec v oblasti odpadového hospodárstva,“ povedal Brath. Spoločnosť tiež získala druhé miesto v súťaži Inovatívny čin roka a otvorila tiež globálne podporné centrum v Košiciach, kde sústreďuje kľúčové procesy v oblasti financií a ľudských zdrojov. Aktuálne robí nábor expertov i absolventov na pozície v oblasti marketingu, logistiky, nákupu či IT.

Generálny riaditeľa Embraco Slovakia Giuseppe Daresta tvrdí, že v tomto roku chcú opäť prekonať rekordný ročný objem výroby a vyrobiť viac ako 5 miliónov kusov kompresorov. Je viac ako pravdepodobné, že vyrobia 60-miliónty kompresor vyrobený na Slovensku. Ťažiskovými odberateľmi sú štáty v Severnej Amerike, ale aj Turecko a krajiny západnej Európy.

„Plánované investície našej spoločnosti na tento rok sú v objeme 5,75 milióna eur, z toho tri percentá chceme investovať do výskumu a vývoja. V apríli tohto roku chceme spustiť výstavbu technologického centra,“ podčiarkol Daresta.

Primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný zdôrazňuje, že za devätnásť rokov, odkedy sa Embraco etabloval na Slovensku, je firma nosným zamestnávateľom na Spiši. „Firma bola garantom zamestnanosti aj v časoch krízy a je aj dnes. Aj vďaka nej je nezamestnanosť v okrese na úrovni 14,9 percenta a v meste Spišská Nová Ves len 8,9 percenta,“ podčiarkol Volný.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Spišská Nová Ves #Embraco