IEA: Rovnováha na trhu s ropou? Až v budúcom roku

Svetový trh s ropou začne obnovovať rovnováhu po dlhom zahltení až budúci rok, keď sa pod tlakom najnižších cien za posledných 13 rokov začne znižovať ťažba v Spojených štátoch.

23.02.2016 08:00
debata (13)

Produkcia ropy v USA ale začne po prechodnom poklese opäť rásť a v roku 2021 dosiahne rekordné maximum viac ako 14 miliónov barelov denne. Vo svojom strednodobom výhľade situácie na trhu s ropou to v pondelok uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA).

„Vyrovnávanie ponuky a dopytu zaznamenáme až v roku 2017, nahromadenie enormných zásob ale bude pôsobiť ako brzda oživovania cien,“ uviedla IEA.

Konštatovala pritom, že zásoby ropy vo svete sa zvyšujú už tri roky, čo je ich najdlhší rast od polovice 90 rokov. „Dnešná situácia na trhu nijako nenaznačuje, že by ceny mohli v najbližšej budúcnosti výrazne oživiť,“ dodala agentúra.

IEA, ktorá je od ropnej krízy v 70. rokoch poradcom západných krajín v otázkach energetiky, ešte pred rokom očakávala „relatívne rýchle“ oživenie cien. Namiesto toho ceny pokračovali v prudkom zostupe, ktorý sa začal v polovici roka 2014. Neúspešné predpovede IEA sú podľa generálneho riaditeľa agentúry Fatiha Birola dôsledkom „extrémnej rozkolísanosti“ na trhoch.

Birol podrobnosti k správe predniesol v Houstone. Okrem iného odhadol, že priemerná cena ropy by sa v roku 2020 mohla pohybovať okolo 80 dolárov za barel. Tento rok sa ceny pohybujú okolo 30 dolárov, najnižšie od roku 2003, a za rok a pol stratili okolo 70 percent.

Ťažba ropy v USA by tento rok a budúci rok mala klesať, do roku 2021 by ale mala dosiahnuť 14,2 milióna barelov denne, odhaduje IEA. Vlani produkcia v USA presiahla podľa odhadov deväť miliónov barelov a priblížila sa doterajšiemu rekordu 9,6 milióna barelov denne z roku 1970.

Najväčšími svetovými ťažiarmi ropy sú teraz Rusko a Saudská Arábia, ktorých ťažba sa pohybuje nad desiatimi miliónmi barely denne. Obe tieto krajiny sa minulý týždeň spolu s niektorými ďalšími producentmi predbežne dohodli na zmrazení produkcie, podľa šéfa IEA to ale bude mať na trh len obmedzený vplyv.

Produkcia ropy v USA tak zďaleka najviac prispeje ku globálnemu vzostupu ťažby v období 2015–2021, ktorý agentúra odhaduje na 4,1 milióna barelov denne. To by znamenalo prudké spomalenie expanzie poroti zvýšeniu o 11 miliónov barelov denne v období 2009–2015.

Spomaľovať by sa ale tiež mal rast svetovej spotreby. Začiatkom februára IEA odhadla, že svetový dopyt po rope sa tento rok zvýši len o 1,17 milióna barelov denne po minuloročnom náraste o 1,6 milióna barelov denne.

V prípade Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pritom celková ťažobná kapacita do roku 2021 vzrastie podľa IEA len o 800 000 barelov denne, pretože nízke ceny povedú v najbližších rokoch k odkladu mnohých nových projektov. Exportné príjmy skupiny OPEC ako celku pri súčasných cenách klesnú tento rok na 320 miliárd dolárov z maxima 1,2 bilióna USD z roku 2012 a zo zhruba 500 miliárd dolárov v minulom roku.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #OPEC #IEA