Slovenské hotely: Vítejte! Powitanie!

Nápisy v češtine, poľštine a čínštine by mali dominovať slovenským hotelom, ak chcú osloviť top turistov.

22.02.2016 11:00
turizmus, turistika, Čína, Bratislava Foto: ,
Slovensko láka turistov aj zo vzdialených kútov sveta. Najvýraznejší nárast mali v minulom návštevníci z Číny.
debata (4)

Najviac zahraničných návštevníkov k nám vlani prišlo zo susednej Českej republiky (vyše pol milióna) a Poľska (vyše 168-tisíc). Najvýraznejší nárast mali návštevníci z Číny (95 %), zo Spojeného kráľovstva (takmer 47 %), Spojených štátoch (takmer 34 %), Holandska (vyše 22 %) a Rakúska (vyše 21 %).

Domáci cestovný ruch vlani pokoril nový rekord. Ako tomu nasvedčovali aj štatistiky na sklonku roka, Slovensko si za svoju dovolenkovú destináciu zvolilo v ére jeho samostatnosti najviac turistov. Kým vláda pripisuje zásluhy podpore a propagácii cestovného ruchu, hotelieri tvrdia, že priaznivé výsledky ovplyvnila najmä neistá bezpečnostná situácia vo svete a dobré počasie doma.

„Na Slovensko si prišlo oddýchnuť v minulom roku vyše 4,3 milióna turistov, čo je absolútny rekord. V porovnaní s rokom 2014 k nám zavítalo o 15 percent viac turistov,“ uviedol na včerajšej tlačovej konferencii minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek. Pod jeho rezort spadá aj cestovný ruch. Domácich rekreantov bolo 2,6 milióna.

„Hotel pociťoval nárast návštevníkov najmä počas leta, keď návštevnosť v porovnaní s minulým rokom vzrástla o 15 percent. Dôvodom bola najmä nepriaznivá situácia v zahraničí, ktorá podnecovala v ľuďoch strach vycestovať, a preto radšej dovolenku trávili doma na Slovensku. Pocítili sme aj nárast zahraničných turistov, a to najmä z Českej republiky a z Rakúska, keďže hotel leží kúsok od významnej cyklotrasy a práve títo klienti obľubujú tento druh športu,“ uviedla Ľubica Riedelová, obchodná a marketingová riaditeľka Wellness Hotela Patince.

„Určite treba zohľadniť udalosti, ktoré sa udiali v ostatnom období z pohľadu nárastu rizika cestovania do niektorých destinácií ako dôsledok toho, že časť slovenských obyvateľov sa rozhodla stráviť dovolenku na Slovensku a necestovať do zahraničia. Podľa nášho názoru to však nie je úplne najzákladnejší faktor,“ oponuje Počiatek.

Za pozitívnym vývojom v oblasti turizmu treba podľa ministerstva hľadať najmä zvyšovanie kapacít ubytovacích zariadení a zlepšovanie kvality poskytovaných služieb. Vláda tiež prvýkrát vyčlenila prostriedky na financovanie oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu, ktorých je viac ako 40. Na tieto účely išlo zo štátneho rozpočtu celkovo 4 milióny eur, čo je v porovnaní s rokom 2014 o milión viac. Štátny tajomník ministerstva dopravy František Palko vyzdvihol tiež lepšiu propagáciu krajiny a prínos spolupráce v rámci krajín V4. Rovnako ocenil aj zavedenie nových letov a pravidelných liniek.

„Rozvoj cestovného ruchu znamená aj zlepšenie a skvalitnenie dopravnej infraštruktúry a v prípade letísk z Bratislavy, Popradu a Košíc sa nám podarilo rozlietať do viacerých kútov Európy, ako aj celého sveta. Ak si zoberieme štatistiky, tak práve z týchto krajín, kde vznikli nové letecké linky, sme zaznamenali výrazný nárast turistov,“ spresňuje Palko.

Mimoriadne úspešný rok v oblasti cestovného ruchu sa pozitívne prejavil aj v príjmoch v odvetví, ktoré prvýkrát prekročili hranicu 2 miliardy eur. Región Liptov vybral na dani z prenocovania takmer 1 056 995 eur, čo je v porovnaní s minulým rokom o 7,28 percen­ta viac.

„Čísla nás tešia, ale zároveň zaväzujú. Rozpočet na rok 2016 počíta s pokračovaním kampane zameranej nielen na Slovensko, ale na poľských klientov, českých či po rusky hovoriacich. Potenciál vidíme aj vo Veľkej Británii a v škandinávskych krajinách," doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov Darina Bartková.

„Práve v týchto dňoch sa finalizuje schéma jednotnej prezentácie Slovenska navonok v rámci predsedníctva EÚ. Pre Slovensko je to veľká výzva práve na to, aby sa opäť dôslednejšie zviditeľnilo,“ myslí si Počiatek.

Zväz cestovného ruchu SR však vidí v cestovnom ruchu bariéru v podobe vysokého daňového a odvodového zaťaženia pre dohodárov, ktorí tvoria v segmente až štvrtinu zo všetkých zamestnancov. Vláda tiež odsunula nabok podporu v podobe dovolenkových šekov pre zamestnancov. Namiesto toho prišla s dotáciami na lyžiarske kurzy a školy v prírode pre žiakov základných škôl. Súčasne klesli odvody na zamestnancov s nízkym a so stredným príjmom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus