Svet prichádza o presnosť podľa švajčiarskych hodiniek

Byť presný ako švajčiarske hodiny je výsada kráľov, ale vlastniť pravé švajčiarske hodinky je v posledných rokoch výsada len hŕstky bohatých ľudí.

22.02.2016 07:00
hodinky, luxus Foto:
Export hodiniek, ktoré sú jedným z kľúčových vývozných artiklov švajčiarskej ekonomiky, vlani výrazne klesol. Prispel k tomu najmä slabý dopyt na ázijskom trhu a tiež menší záujem o švajčiarske hodinky v USA.
debata (39)

Kríza, ktorá prišla v roku 2008, a súčasné otrasy na ázijskom trhu len umocňujú situáciu, podľa ktorej dopyt po týchto inak svetovo najkvalitnejších hodinkách neprestajne klesá. Situáciu švajčiarskym exportérom sťažuje aj aktuálne silný frank. Export hodiniek je pritom jedným z kľúčových vývozných artiklov švajčiarskej ekonomiky.

V uliciach Ženevy možno natrafiť na desiatky obchodov s luxusnými hodinkami, tie však aktuálne zívajú prázdnotou. „Pozerám si iba výklady. Švajčiarske hodinky sú nádherné, možno si ich raz kúpim, ale beriem to skôr ako investíciu, keďže najlacnejšie som videla za 3-tisíc frankov (2 730 eur),“ hovorí Holanďanka Kimberly Cooleová, ktorú sme stretli v uliciach Ženevy, kde bola v rámci jej dovolenky.

Podľa Zväzu švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu klesol v roku 2015 predaj švajčiarskych náramkových hodiniek ako napríklad značiek Omega, Rolex alebo TAG Heuer o 1,6 percenta oproti predchádzajúcemu roku. Predalo sa tak okolo 28 miliónov kusov. Vývoz hodiniek zo Švajčiarska klesol medziročne až o 3,3 percenta na 21,5 miliardy švajčiarskych frankov, čo bolo prvýkrát za posledných šesť rokov. Analytici za poklesom vidia najmä slabý dopyt v Hongkongu a druhej najväčšej ekonomiky sveta, Číny, a tiež menší záujem o švajčiarske hodinky v USA.

Americký dopyt po hodinkách zo Švajčiarska sa vlani v decembri znížil o 5,5 percenta. Väčší pokles bol zaznamenaný v Hongkongu, kde klesli predaje švajčiarskych hodiniek vlani až o 23 percent. Hongkong patrí k významným trhom, keďže Číňania si sem chodia kupovať hodinky kvôli nižším daniam. Dobré výsledky zaznamenali švajčiarski hodinári iba vo Veľkej Británii. Vývoz ich hodiniek do Spojeného kráľovstva v decembri minulého roka vzrástol až o 20 percent. Analytici to pripisujú tomu, že sa britskej ekonomike vlani mimoriadne darilo. Výrazne rástol aj vývoz do Rakúska, Francúzska a Talianska.

Na Slovensku luxus pre vyvolených

Rovnako ako Kimberly však uvažuje v prípade kúpy drahých hodiniek väčšina Slovákov. S priemerným slovenským mesačným platom okolo 880 eur v hrubom si totiž Slovák vyše 3-tisícové hodinky nemôže dovoliť. Ľudia to berú skôr ako dlhodobú investíciu. „Nemáme veľa zákazníkov, ktorí siahnu po drahých švajčiarskych hodinkách. Predáme tak jedny za dva týždne, možno za mesiac. Ich hodnota sa pohybuje v priemere nad 5-tisíc eur,“ povedala nám predavačka v jednej z predajní drahých hodiniek v najväčšom bratislavskom nákupnom centre.

Najväčší prepad zaznamenali švajčiarski výrobcovia hodiniek v segmente lacnejších hodiniek v hodnote od 200 do 500 frankov. Vývoz v tejto cenovej kategórii sa znížil o viac ako 14 percent. Podľa Patrika Schwendimanna, analytika banky Zürcher Kantonalbank, ktorého citovala agentúra Bloomberg, hodinky v tomto cenovom segmente čelia veľkej konkurencii predovšetkým od módnych značiek. Mnoho mladých ľudí v súčasnosti takisto siaha po inteligentných hodinkách Apple Watch či Google Watch, ktoré sa pohybujú v rovnakej cenovej kategórii ako najlacnejšie švajčiarske hodinky. Vlani sa ich predalo viac ako 18 miliónov. 99 percent z nich sa predáva za menej ako 500 dolárov. Napríklad inteligentné hodinky od výrobcu TAG Heuer, model Connected Watch, sa predávajú za 1 500 dolárov.

Švajčiari vstupujú do ťažkého roka

„Očakávame, že rok 2016 bude veľmi ťažký,“ povedal pre Bloomberg Vincent Perriard, šéf spoločnosti HYT, ktorá vyrába luxusné hodinky. „Bohatí si momentálne namiesto dvoch hodiniek kúpia len jedny,“ hovorí Marc Gaudreault zo spoločnosti Parmigiani Fleurier, ktorých hodinky stoja priemerne 30-tisíc frankov. Niektorí výrobcovia preto idú s cenou aj nadol. Firma Greubel Forsey, ktorej hodinky stoja v priemere okolo 480-tisíc frankov, preto nedávno predstavila menej nákladný model hodiniek za 150-tisíc frankov. Stále je to však cena, ktorú si v súčasnosti nemôže dovoliť minúť väčšina ľudí. Vývoz hodiniek sa na celkovom vývoze zo Švajčiarska podieľa zhruba desatinou. Najväčšími výrobcami hodiniek sú firmy Swatch Group, Rolex a Richemont.

Dlhodobé investície ako uchovávateľ hodnôt

Analytici upozorňujú, že investície napríklad do luxusných hodiniek, nie sú už len o spoločenskej prestíži a uspokojení ega bohatých. Môžu byť a spravidla aj často sú profitabilné. Reálne aktíva totiž práve v týchto časoch dokážu byť solídnym uchovávateľom hodnôt, keď klesá hodnota ničím nekrytých papierových peňazí, v ktorých je vyjadrená ich cena ako následok politiky centrálnych bánk označovanej ako tlačenie peňazí. Hodnota peňazí v dnešnej dobe teda nie je ničím podložená. Napríklad v období zlatého štandardu boli papierové bankovky kryté zlatom alebo v prípade mincí z neho boli priamo vyrobené. Dnes to tak nie je a dokonca sa postupne upúšťa od ich fyzickej podoby a nahrádza sa elektronickou.

Luxusné hodinky pritom obsahujú drahé kovy a sú z pravého zlata či striebra. „Veľkému záujmu sa teší momentálne zlato ako také a strieborné mince. A do tejto kategórie patria aj luxusné hodinky. Aj mnoho investorov smeruje svoju pozornosť na drahé kovy z obavy eskalujúcich vojnových konfliktov, ktorých sme aktuálne svedkami napríklad v Sýrii či na Ukrajine. Striebro je napríklad dobrým platidlom v prípade fyzických nákupov. Pri používaní drahých kovov ako ochrany úspor pred vojenským konfliktom sa striebro javí dokonca lepším platidlom ako zlato za produkty bežnej spotreby. Zlato sa v bežnom platobnom styku totiž viac falšuje,“ povedal investičný analytik spoločnosti Colosseum Petr Habiger.

„Veľkú neznámu pri tomto všetkom hrá aktuálne utečenecká kríza. Nedá sa ľahko predvídať, ako sa tento stav bude ďalej meniť v sociálnej a politickej oblasti, no na vývoj neistoty medzi investormi má aktuálne najsilnejší vplyv, preto vzhliadajú k alternatívnym formám investovania,“ dodal Habiger.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hodinky