Dotácie na zatepľovanie sú zatiaľ pre 5-tisíc domov

Domácnosti môžu na jar prvýkrát zatepľovať svoje rodinné domy so štátnou podporou. Vláda v utorok spustila projekt za 30 miliónov eur, v rámci ktorého sa možno uchádzať o 30-percentnú dotáciu do výšky 6500 eur na dom.

17.02.2016 13:00
dom, novostavba, zatepľovanie, práce na dome,... Foto:
Výška dotácie bude závisieť od toho, ako blízko sa po obnove jednotlivé časti domu priblížia k normám z hľadiska tepelnotechnických vlastností.
debata (7)

Vzhľadom na vyčlenenú podporu sú peniaze zatiaľ pre prvých 5-tisíc domov. Je však predpoklad, že záujem bude podstatne vyšší. Vo vyspelých krajinách EÚ podobné programy fungujú dlhodobo, a to napríklad aj v susednom Česku.

Podľa posledného veľkého sčítania obyvateľov je na Slovensku približne 800-tisíc rodinných domov, z ktorých je obnovených len zhruba 35 percent. Mnohé rodiny dávajú na energie mesačne až 150 eur, pričom ak by dom utesnili, náklady by sa mohli znížiť až na 40 eur za mesiac. Dotácia na zatepľovanie je podmienená práve komplexnou obnovou.

Súčasná vláda uvažuje o tom, že v prípade potreby financie na dotácie zvýši. Štát má zdroje z lepšieho výberu daní, keď na tento rok je podľa poslednej prognózy k dispozícii navyše 410 miliónov eur. „Síce máme 30 miliónov eur, no už teraz máme 4000 ľudí, ktorí sa o podporu hlásia, prostriedky sa môžu rýchlo minúť. Vzhľadom na dobré hospodárenie však máme určité zdroje, a preto chcem zagarantovať, že program budeme aj naďalej podporovať,“ povedal premiér Robert Fico, ktorý tiež tvrdí, že vláda tlačí aj na čo najnižšie ceny energií.

Naopak, najväčšie opozičné strany podporu zatepľovania v predvolebných programoch nemajú a v prípade cien energií tvrdia, že na určenie spravodlivých cien pre spotrebiteľov je tu nezávislý regulačný úrad.

Dotácie na zatepľovanie budú štát stáť milióny, ale na druhej strane môžu prispieť k lepšiemu výberu daní. Mnohé rodiny na vidieku totiž platia za zateplenie bez faktúry, čím síce porušujú zákon, ale môžu ušetriť 20-percentnú DPH z ceny zateplenia. Dotáciami chce štát ľudí motivovať, aby sa plateniu dane nevyhýbali.

„Je to nový program, s ktorým sa ľudia budú musieť zžiť, keďže s niečím podobným doteraz nemali skúsenosť. Myslím si, že nábeh žiadostí nebude na začiatku taký skokový, no postupne by ten záujem mohol dosiahnuť vysoké číslo už aj preto, že nastavenie programu je pomerne podobné, ako funguje český program Zelená úsporám na zatepľovanie rodinných a bytových domov,“ uviedol Peter Robl, podpredseda predstavenstva Slovenskej rady pre zelené budovy.

„Najviac 6000 eur môže domácnosť získať na základe tepelnoizolačných vlastností, ktoré dom nadobudne po zateplení strechy, obvodového plášťa, vnútorných a vonkajších konštrukcií deliacich vykurované a nevykurované sústavy a tiež po výmene okien. Ďalších 500 eur zahŕňa výdavky na projektovú dokumentáciu,“ menuje František Palko, štátny tajomník ministerstva dopravy.

Slovensko sa rôznymi podpornými programami na znižovanie energetickej náročnosti snaží plniť aj zámery stanovené EÚ. Koncom decembra 2015 začala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) v rámci projektu Zelená domácnostiam s udeľovaním dotácií na kúpu malých obnoviteľných zdrojov energie. Medzi podporované zariadenia agentúra zaradila kotly na biomasu, slnečné kolektory, fotovoltické panely a tepelné čerpadlá. Do zoznamu by neskôr mali pribudnúť aj veterné turbíny. Dotácie na malé zariadenia vyvolali už v prvých momentoch od spustenia medzi ľuďmi hystériu. Kým v prvom kole sa vyčlenené prostriedky minuli v priebehu štyroch dní, v druhom kole pre veľký nápor žiadateľov zvyšovali rozpočet. Ani suma 7 miliónov eur však nestačila na to, aby uspokojila všetky domácnosti, a tak sa kolo po niekoľkých hodinách uzavrelo. Premiér Robert Fico očakáva podobný záujem aj pri udeľovaní príspevkov na zatepľovanie rodinných domov, pričom nevylučuje podobný mechanizmus podpory ani v budúcnosti.

„Očakávame, že toto opatrenie pôjde ako teplé rožky. Keď si to porovnávame s dotáciami na malé zdroje, kde bol záujem až taký obrovský, že sme museli premýšľať o ďalšom zvyšovaní finančných prostriedkov, myslím si, že toto opatrenie skončí rovnako,“ dodal Fico.

Podľa Robla síce oficiálne štatistiky hovoria o vyše tretine zateplených rodinných domov, nemusí však ísť o komplexnú rekonštrukciu, ale napríklad len o domy, ktoré si dali vymeniť okná alebo zatepliť strechu. „Pri zatepľovaní však jednotlivé kroky na seba technologicky nadväzujú, čo znamená, že keď mením okná a robím zatepľovanie, keď mám fasádu, robím aj strechu a podobne,“ pokračuje Robl.

Výška dotácie bude závisieť od toho, ako blízko sa po obnove jednotlivé časti domu priblížia k normám z hľadiska tepelnotechnických vlastností. Nižší príspevok dostane ten, kto splní normy platné do 1. januára 2016, a vyšší zase ten, kto splní prísnejšie normy platné od 1. januára 2016. Podporené však budú len tie domy, ktoré vykonajú komplexné, nielen čiastočné zateplenie, vrátane výmeny okien či zateplenia strechy. Od zatepľovania ľudí doteraz odrádzala najmä vysoká vstupná investícia, neraz v sume 10-tisíc až 15-tisíc eur. Štát plánuje domácnostiam zadotovať až 30 percent oprávnených nákladov.

„Výmenou okien možno docieliť energetickú úsporu pri základných plastových oknách s dvojsklami zhruba 10 percent. Pri kvalitných plastových oknách s trojsklami a stredovým tesnením je miera úspory až do výšky 20 percent,“ vysvetľuje Pavel Polášek, technicko-výrobný riaditeľ spoločnosti RI OKNÁ. „Vyše 30 percent tepla uniká z domu cez strechu. Ak je krytina na vašej streche nepoškodená a problém je v únikoch tepla, správnou voľbou a výmenou izolácie môžete funkčnosť vašej strechy predĺžiť o veľa rokov bez toho, aby ste ju museli rekonštruovať,“ hovorí Marcel Modranský zo spoločnosti Bramac.

Výhodou programu je najmä celková úspora energií aj v podobe nižších účtov za kúrenie. „V prevažnej väčšine ľudia platia za unikajúce teplo, a tým prichádzajú o prostriedky, ktoré môžu použiť na úplne iné účely. Som presvedčený, že týmto opatrením vytvárame veľmi dobré predpoklady pre znižovanie energetickej náročnosti, pre ušetrenie peňazí ľudí v ich peňaženkách a tiež komplexnosť prístupu aj z hľadiska majiteľov rodinných domov,“ dopĺňa Palko.

V prvej výzve, ktorú štát predstavil len včera, sa z 30 miliónov eur vyčlení potrebná suma pre prvú tisícku žiadateľov. Žiadosti sa budú môcť predkladať od 16. marca prostredníctvom elektronického formulára na stránke zatepluj.sk. Rodinné domy budú môcť peniaze získať pred zateplením, prípadne po dokončení všetkých prác na dome. Program sa týka len tých občanov, ktorých rodinný dom má celkovú podlahovú plochu najviac 150 m2 pri jednopodlažnom rodinnom dome alebo 250 m2 pri viacpodlažnom rodinnom dome. Dom musí mať viac ako 10 rokov od kolaudácie. Zatepľovacia dotácia si celkovo vyžiada až 19 potvrdení.

Doteraz sa pozornosť na zatepľovanie zamerala viac na bytové domy. „Štátny fond rozvoja bývania síce poskytuje úvery aj na zatepľovanie rodinných domov, no táto forma podpory sa pre vlastníkov rodinných domov ukázala ako neatraktívna. Je dobré, že štát prichádza s takýmto dotačným nástrojom,“ uzatvára Robl.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #zatepľovanie