Rusi a Saudi sa dohodli na zmrazení ťažby ropy, chcú to aj od iných

Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar sa dohodli, že zmrazia produkciu ropy na úrovniach z tohtoročného januára. Chcú ale, aby to isté urobili aj ďalší poprední producenti.

16.02.2016 11:21
debata (29)

Po utorňajšom stretnutí so svojimi kolegami to oznámil katarský minister energetiky Muhammad Sálih Sadá.

„Je to skutočne prvé rozhodnutie ohľadom riadenia dodávok, ktoré bolo urobené od novembra 2014. Aj keď budú takí, ktorí sa to pokúsia bagatelizovať a budú hovoriť, že to žiadne zníženie nie je, je to zmena. Je to veľká zmena v doterajšej politike (producentov ropy),“ povedal podľa agentúry Reuters analytik spoločnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Ceny ropy za posledný rok spadli na najnižšiu hodnotu za viac ako desať rokov, čiastočne vďaka rastu ťažby v USA a rozhodnutiu ropného kartelu OPEC zvýšiť vývoz s cieľom upevniť si trhovú pozíciu. Na trhu tak vznikol citeľný previs ponuky.

V posledných dňoch však ropa zdražovala, okrem iného pre špekulácie, že poprední svetoví producenti suroviny by sa predsa len mohli na znížení ťažby dohodnúť. Cena severomorskej ropy Brent v utorok po začiatku stretnutia v Dauhá rástla o šesť percent, po oznámení katarského ministra zisky trochu zmiernila.

„Domnievame sa, že zmrazenie (ťažby) na januárovej úrovni je pre trh dostačujúce,“ uviedol po stretnutí v Dauhá saudskoarabský minister ropného priemyslu Alí Nuajmí. „Dôvod, prečo súhlasíme s možným zmrazením produkcie, je jednoduchý: je to začiatok procesu, ktorý v najbližších mesiacoch posúdime a rozhodneme sa, či potrebujeme ďalšie kroky k stabilizácii a k ​​tomu, aby sa situácia na trhu zlepšila,“ povedal.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa