Elektrárne sú na predaj za nízku cenu

Dominantný výrobca elektriny, spoločnosť Slovenské elektrárne, je na predaj za nízku cenu. Kým aktíva podniku siahajú k ôsmim miliardám eur, taliansky Enel pristúpil k predaju 66-percentného podielu elektrární v prospech českého Energetického a průmyslového holdingu zatiaľ za 750 miliónov eur. Podľa informácií Pravdy je však pravdepodobné, že suma bude ešte podstatne nižšia.

14.02.2016 15:00
Mochovce, elektráreň, roborníci Foto: ,
Cena za Slovenské elektrárne bude závisieť od toho, či budú Mochovce po dokončení ziskové. Na snímke je reaktorová sála 3. a 4. bloku z jesene 2014.
debata (46)

Súčasťou dohody totiž je, že ak nebudú dva bloky Mochoviec po dokončení ziskové, cena pôjde výrazne dole. Pri akvizícii nie je podstatná účtovná hodnota majetku, ale to, aké tržby a zisky dokáže v najbližších rokoch dosahovať.

Elektriny je aktuálne na trhoch prebytok a ceny sú nízke, čo môže pretrvať niekoľko rokov. Nateraz má Enel za elektrárne istých len 150 miliónov eur a zvyšná suma podlieha mechanizmu úprav. Prípadná nízka cena za elektrárne môže vyhovovať aj štátu, ktorý má opciu na 17-percentný podiel k terajším 34 percentám akcií. Problémom však je, že štát nemá zatiaľ zaručenú cenu, za ktorú by podiel kúpil.

Prečítajte si glosu Martina Kováčika: Lacné elektrárne

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že štát pred desiatimi rokmi predal elektrárne výhodne, keďže cena vtedy dosiahla 840 miliónov eur. Enel však teraz predával z donútenia, keďže potrebuje znížiť dlhy, aby neprišiel o rating a lacné financovanie. Čisté zisky elektrární po zdražení elektriny za roky 2006 až 2014 navyše dosiahli až 2,4 miliardy eur a v zmysle dohody z čias Dzurindovej vlády išli na dostavbu Mochoviec, ktorú koordinoval Enel Produzione. Dostavba tretieho a štvrtého bloku Mochoviec mešká už štyri roky a aktuálne má stáť 4,6 miliardy eur, aj keď prvotný rozpočet v roku 2008 bol 2,8 miliardy eur. Mochovce pritom riešia orgány činné v trestnom konaní. Prokuratúra a polícia spustili vyšetrovanie vzhľadom na závažné zistenia Najvyššieho kontrolného úradu z rokov 2014 a 2015. Závery zatiaľ jasné nie sú.

Tretí blok Mochoviec sa má spúšťať na konci tohto roka a štvrtý o rok neskôr. Až po dokončení Mochoviec má štát opäť začať z podniku čerpať dividendy. Čistý zisk elektrární bol predvlani 170 miliónov eur pri tržbách 2,3 miliardy eur. Tržby však klesajú, keď v roku 2013 boli ešte 2,8 miliardy eur. Ide o dôsledok pádu trhových cien elektriny, ktoré išli dole z vrcholu 90 eur/MWh v roku 2008 a aktuálne sú pod úrovňou 30 eur/MWh.

Taliansky Enel roky zvažoval budúcnosť v elektrárňach a napokon koncom decembra 2015 rozhodol o predaji svojho podielu dcérskej spoločnosti v prospech Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Na prevod celého objemu akcií vytvoril Enel novú spoločnosť HoldCo, v ktorej môže EPH postupne získať až 100 percent základného imania. Za holdingom stojí český miliardár Petr Křetínský, slovenský finančník Patrik Tkáč a tiež skupina J&T, ktorá je označovaná za finančného žraloka. EPH už ovládol slovenské plynárenstvo a tiež distribúciu elektriny na strednom Slovensku. Štát plne ovláda materskú firmu SPP, ktorá sa venuje biznisu s plynom a elektrinou najmä v SR.

V prípade elektrární sa predaj uskutoční vo dvoch krokoch. V prvej fáze získa EPH 50-percentný podiel v HoldCo za 150 miliónov eur, čo v praxi znamená, že EPH ovládne v SE nepriamo približne 33 percent akcií. Zvyšných 225 miliónov eur bude doplatených až po dostavbe Mochoviec, pričom finálna suma môže variovať.

„Tretí blok Atómových elektrární Mochovce bol v decembri 2015 dokončený na 91 percent. Potvrdzujeme termíny prezentované pri dosiahnutí významného míľnika dostavby, ktorou je oživenie riadiaceho centra tretieho bloku Atómových elektrární Mochovce, čo je zavezenie paliva do tretieho bloku do konca roku 2016 a následne uvádzanie tohto bloku do prevádzky. Štvrtý blok bude dokončený o 12 mesiacov neskôr,“ potvrdila hovorkyňa spoločnosti SE Jana Burdová.

V druhej fáze predaja môže byť realizovaná opcia zo strany Enelu alebo EPH, ktorú možno uplatniť 12 mesiacov po nadobudnutí povolenia na skúšobnú prevádzku pre v súčasnosti budované bloky Atómových elektrární Mochovce. Podľa súčasného plánu prác sa očakáva uplatniteľnosť týchto opcií v prvom polroku 2019. Následne prevedie Enel zvyšný 50-percentný podiel spoločnosti HoldCo na spoločnosť EPH za ďalších 375 miliónov eur. Aj táto suma sa môže upraviť.

„Akákoľvek úprava bude vypočítaná nezávislými expertmi a uplatnená po dokončení druhej fázy, a to na základe nastavenia jednotlivých parametrov vrátane vývoja čistej finančnej pozície Slovenských elektrární, vývoja cien energií na slovenskom trhu, úrovne prevádzkovej efektívnosti v Slovenských elektrárňach meranej v porovnaní s referenčnými hodnotami stanovenými v zmluve a hodnoty (tzv. enterprise value) tretieho a štvrtého bloku AE Mochovce,“ uvádza vo svojom stanovisku Enel. Talianska spoločnosť predajom SE znižuje svoje dlhy. Po dokončení prvej fázy transakcie budú Slovenské elektrárne dekonsolidované z účtov skupiny Enel, čo bude znamenať zníženie čistého dlhu skupiny o 375 miliónov eur.

Štátu sa tiež podarilo vyrokovať s Enelom silnejšie postavenie v rámci SE. Ministerstvo hospodárstva má podľa memoranda do šiestich mesiacov po dostavbe Mochoviec právo na to, aby si uplatnilo opciu až do výšky 17 percent akcií elektrární, čím by sa podiel štátu zvýšil na majoritných 51 percent. Opcia Enelu a EPH však štátu nič nezaručuje. Otázna je najmä cena, ktorá v memorande dohodnutá nie je. Podľa hovorkyne ministerstva hospodárstva Miriam Žiakovej je o cene teraz predčasné hovoriť, keďže tá bude závisieť najmä od vývoja akcií na trhu. Definitívna suma by mala byť známa najskôr o tri roky.

V prípade, že by si štát nároky z memoranda neuplatnil, EPH by podnik ovládol. „Ministerstvo prejavilo svoj záujem preskúmať možnosť navýšenia svojho 34-percentného podielu na základnom imaní SE po získaní konečných povolení EMO blokov 3 a 4, a to nadobudnutím akcií SE až do výšky 17 % podielu na základnom imaní SE tak, aby dosiahlo najviac 51 % podiel v SE a možnosť rokovať o prípadnom ďalšom zvýšení jeho podielu v SE,“ píše sa v memorande.

Vláda zvažovala aj scenár, že SE ovládne priamo a EPH do transakcie nepôjde. Kabinet mal k dispozícii 900 miliónov eur získaných z predaja 49 percent akcií Slovak Telekomu. Peniaze za Telekom však napokon smerovali na zníženie verejného dlhu.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel