Uber má nových investorov, zaujal ruských miliardárov

Ruskí miliardári Michail Fridman a Ališer Usmanov dohromady investovali niekoľko sto miliónov dolárov do amerického prevádzkovateľa aplikácií pre alternatívnu taxislužbu Uber Technologies. Vyplýva to z oznámenia Fridmanovho fondu a nemenovaného zdroja z Usmanovovho podniku.

13.02.2016 10:39
debata (9)

Fridmanov investičný fond LetterOne v piatok oznámil, že do Uberu investoval 200 miliónov dolárov. Neuviedol však, kedy akcie kúpil, ani aký veľký je jeho podiel v americkom podniku, ktorý túto službu poskytuje.

Zdroj z okolia Usmanovovej spoločnosti USM potom agentúre AFP povedal, že miliardár do Uberu investoval „niekoľko desiatok miliónov dolárov“. Podľa ruských médií sa investícia uskutočnila vlani v lete.

Uber Technologies sa vlani stal najhodnotnejšou začínajúce súkromnou firmou na svete. Podľa údajov poskytovateľa informácií o súkromných spoločnostiach PrivCo z vlaňajšieho augusta predstavovala vtedy hodnota firmy takmer 51 miliárd USD.

Aplikácia Uber umožňuje zákazníkom, ktorí si ju stiahnu do mobilného telefónu, spojiť sa priamo s registrovanými vodičmi. Tí ich potom odvezú na určené miesto. Tradičné taxislužby ale firmu obviňujú z nekalej konkurencie, pretože jej vodiči nemusia plniť požiadavky, ktoré zákony a predpisy kladú na ne. Uber podniká aj na Slovensku.

Päťdesiatjedenročný Fridman, ktorého majetok odhaduje časopis Forbes na viac ako 13 miliárd dolárov, má záujmy predovšetkým v ruskej banke Alfa, ale tiež v telekomunikačnom a energetickom sektore. Šesťdesiatdvaročný Usmanov ovláda napríklad portál Mail.ru či ruskú sociálnu sieť VK.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Uber