Fitch potvrdila rating Slovenska A+, výhľad je stabilný

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings v piatok potvrdila hodnotenie dlhodobých devízových záväzkov Slovenska na stupni A + so stabilným výhľadom.

13.02.2016 08:27
debata (2)

Vysokú ratingovú známku podporuje napríklad členstvo Slovenska v eurozóne a tiež schopnosť Bratislavy prilákať zahraničné investície, negatívnym faktorom potom je vyššia zadlženosť, uviedla agentúra.

Analytici ratingovej agentúry sú tiež presvedčení, že Slovensko má silný bankový sektor, vo zvýšení ratingu im ale bráni relatívne vysoké vonkajšie zadlženie Slovenska, nerovnomerný hospodársky rast a nesúrodý rozvoj v regiónoch. To sa potom odráža aj vo vysokej miere nezamestnanosti. Tá vlani dosiahla 11,5 percenta.

Dlh vlády vlani vo vzťahu k hrubému domácemu produktu (HDP) predstavoval 52,5 percenta a zvýšil sa nad úroveň susedných krajín. Fitch to dáva do súvislosti s problémami, v ktorých sa ekonomika ocitla za hospodárskej krízy v roku 2009. Fitch však očakáva, že dlh sa bude postupne znižovať.

Agentúra odhaduje, že rast slovenského hospodárstva sa vlani zrýchlil na 3,5 percenta z 2,5 percenta v roku 2014. Prispel k tomu domáci dopyt v kontexte mimoriadne vysokých investícií vo verejnom sektore. Vlaňajší rok bol totiž posledným, keď bolo možné dočerpať peniaze z fondov EÚ z programového obdobia 2007–2013.

Agentúra na najbližšie roky predpovedá Slovensku stabilný hospodársky rast na úrovni približne 3 % ročne. Podporiť ho má najmä silná domáca spotreba.

Okrem toho Fitch Ratings očakáva postupné znižovanie deficitu štátneho rozpočtu a verejného dlhu. Podľa agentúry sa deficit štátneho rozpočtu bude aj bez zmeny politík v najbližších rokoch postupne znižovať, vďaka pozitívnemu makroekonomickému vývoju a zlepšeniu výberu daní. Fitch pozitívne hodnotí aj citeľný pokrok v riešení otázky nezamestnanosti, pozitívny makroekonomický vývoj a zlepšený výber daní, informuje ministerstvo financií.

„Teší ma, že sme krajinou, ktorá neustále pracuje na tom, aby sa zlepšovala. Naše pozitívne smerovanie ocenila už druhá ratingová agentúra, ktorá nám svojím hodnotením vyjadrila dôveru,“ uviedol na margo hodnotenia agentúry minister financií Peter Kažimír.

Úverový rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyššia, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si za veľmi nízky úrok. To môže znížiť aj jeho náklady na obsluhu dlhu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko