Košičania sa dočkali modernej stanice

Sivú farbu, schátrané priestory a bezdomovcov v kúte nahradili moderné priestory spĺňajúce normy tretieho tisícročia. Presne takouto zmenou k lepšiemu prešla hlavná železničná stanica v Košiciach, ktorá v súčasnosti budí pozitívny dojem zvonka aj zvnútra.

10.02.2016 06:44
Košice, železničná stanica Foto: ,
Premenou prešiel exteriér košickej železničnej stanice.
debata (24)

Za posledné roky sa do jej modernizácie investovalo niekoľko miliónov eur. Kým Bratislava ako hlavné mesta na obnovu stanice čaká, druhé najväčšie mesto v krajine sa dočkalo.

Pôvodná budova z roku 1974 bola roky zdevastovaná. „K zmene došlo vďaka súkromnému investorovi, ktorý do nej vložil kapitál. Od roku 2011 investuje do revitalizácie stanice súkromná spoločnosť Achiles v zmysle revitalizačnej koncesnej zmluvy 6,7 milióna eur. Proces opráv a zmien bude ukončený najneskôr do konca tohto kalendárneho roku,“ hovorí generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Dušan Šefčík.

Súkromný investor získa vďaka svojim peniazom právo využívať pre svoju potrebu komerčné priestory stanice, ktoré železnice nepotrebujú na svoju prevádzku. „Zmeny sa týkajú aj služieb pre cestujúcich. Od orientačných tabúľ, informácií vo vestibule, ktoré sú v zmysle európskych štandardov aj v angličtine, až po služby, ako sú reštaurácie, lekáreň, rôzne predajne. Vybudoval sa tam aj moderný bezpečnostný a kamerový systém. Vzhľad zmenili aj čakárne,“ poznamenala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková.

„Máme okolo štyristo staníc, z nich mnohé sú staré 30 aj 40 rokov, niektoré majú dokonca aj raz taký vek. Mnohé by potrebovali peniaze na opravu,“ zdôrazňuje Pavlíková. Riaditeľ železníc Šefčík ďalej poznamenáva, že v budúcnosti plánujú pokračovať v skrášľovaní a modernizácii stanice v Košiciach, tentoraz aj z vlastných zdrojov. „Predpokladám, že za najbližších 5 až 7 rokov sa tam ešte preinvestuje 10 až 15 miliónov eur. Pripravuje sa rekonštrukcia nástupíšť, podchodov či ďalšieho prístupu do budovy pre imobilných,“ zdôraznil Šefčík.

Zmodernizovaná železničná stanica v Košiciach... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
železničná stanica, Košice Zmodernizovaná železničná stanica v Košiciach je pekná aj zvnútra.

Cestujúci zmenu, akou prešla stanica v posledných rokoch, oceňujú. „Hneď je to tu kultúrnejšie a krajšie. A určite aj pohodlnejšie,“ myslí si Košičan Ján Seman. Bratislava môže takúto stanicu Košičanom iba závidieť. „V našom hlavnom meste bol na revitalizáciu železničnej stanice vymyslený podobný projekt, no ten zlyhal na viacerých faktoroch, najmä na neschopnosti investora,“ uviedol minister dopravy Ján Počiatek.

Počiatek sa na železničnú stanicu doviezol električkou. Práve modernizácia električkových tratí a integrovanej koľajovej dopravy, vrátane nákupu nových električiek, je ďalším veľkým projektom v oblasti dopravy, ktorý v Košiciach v posledných mesiacoch realizovali. Podľa Počiatka na to získali Košičania z eurofondov 120 miliónov eur.

Investícia mala byť ukončená do konca minulého roka, keď mali začať električky na vynovených tratiach aj premávať, čo sa aj podarilo. Na tratiach jazdí 33 nových električiek. Primátor Košíc Richard Raši uviedol, že ak by spomínané peniaze na opravu tratí nedostali, museli by v meste začať obmedzovať električkovú dopravu. „Kvôli tomu, že mnohé koľajnice začali byť nebezpečné pre bežnú jazdu, ale aj kvôli technickej zastaranosti električiek, z ktorých mnohé mali 20 a viac rokov. Ak by sme všetky práce mali investovať z vlastného a ročne vyčleňovať z rozpočtu mesta po 6 miliónov eur, práce by trvali dvadsať rokov. Peniaze by sa však investovali na úkor iných činností alebo by sme do toho nemohli ísť vôbec,“ vysvetlil Raši.

Na dokreslenie uviedol, že bežný rozpočet mesta na jeden rok je vo výške 130 miliónov eur. Košičania sa môžu tešiť, že v ďalšom programovom období dostanú na pokračovanie v rekonštrukcii električkových tratí z eurofondov ďalších 120 miliónov eur. „Za tieto peniaze zrekonštruujeme ďalších viac ako sedem kilometrov tratí. Po jej ukončení budeme mať na dlhú dobu železničnú dopravu v Košiciach vyriešenú,“ dodal primátor Košíc.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Košice #železničná stanica