Volkswagen bude v USA pri odškodnení štedrý, tvrdí právnik

Nemecký automobilový koncern Volkswagen ponúkne zhruba 600 000 americkým majiteľom naftových áut s nadmernými emisiami veľkorysé odškodnenie.

07.02.2016 18:01
debata (2)

Nemeckému denníku to povedal právnik Kenneth Feinberg, ktorý riadi program pre vybavovanie finančných nárokov v rámci emisného škandálu. Automobilka sa vraj zatiaľ nerozhodla, či zákazníkom ponúkne peniaze, odkúpenie ich vozidla, jeho náhradu za iné alebo opravu.

Volkswagen si v decembri najal Feinberga, aby pre automobilku vytvoril a viedol program pre vybavovanie finančných nárokov majiteľov automobilov, ktorých sa týka škandál okolo falšovanie emisných testov. Právnik ho chcel pôvodne vytvoriť do 60 až 90 dní. Teraz ale hrozí, že by to mohlo trvať dlhšie, povedal Feinberg nedeľníka Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

„Kým VW a úrady neprekonajú názorové rozdiely, mám zviazané ruky,“ uviedol podľa agentúry Reuters právnik, ktorý mal v minulosti na starosti napríklad program americkej automobilky General Motors pre odškodnenie obetí nehôd spôsobených problémy so zapaľovaním. Vytvoril ale aj program pre odškodnenie po útokoch z 11. septembra 2001.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) v septembri obvinila Volkswagen, že do vozidiel s naftovými motormi inštaloval softvér umožňujúci pri testovaní emisií skrývať vysoko nadlimitné hodnoty toxických oxidov dusíka. Volkswagen vtedy priznal, že v USA je týmto softvérom vybavených 482 000 vozidiel s dvojlitrovými motormi. Neskôr sa ukázalo, že problém sa týka aj 85 000 áut s trojlitrovým motormi.

Volkswagen už skôr ponúkol majiteľom problémových áut v Spojených štátoch darčekový balíček obsahujúci platobné karty v hodnote 1000 dolárov, aby si získal späť ich dôveru.

Súhlas amerických úradov na prestavbu vozidiel sa zatiaľ automobilke získať nepodarilo. Tento týždeň vymenovala nového šéfa právneho oddelenia svojej americkej divízie, aby jej pomohol vec vyriešiť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie