Taliani si obľúbili slovenské jahňatá, zoberú ich všetky

Osem týždňov pred začiatkom veľkonočných sviatkov privádzajú ovce pri bahnení na svet mladé jahňatá. Tie končia výhradne na talianskom trhu.

07.02.2016 15:22
debata (13)

„Taliani zatiaľ aj na Vianoce, aj na Veľkú noc berú ako veľkú tradíciu a úctu, že to jahniatko na ich stole musí byť,“ uviedol predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok. Momentálne sa u nás chová 390 tisíc oviec, z toho 285 tisíc tvoria bahnice.

Prírastok, ktorý je určený na veľkonočný predaj, predstavuje 110-tisíc jahniat. Na 100 bahníc pripadne zhruba rovnaké množstvo mladých jahniat. „Máme síce málo oviec, napríklad v Rumunsku ich je 20-násobne viac, ale o naše jahňatá je obrovský záujem. Majú totiž vynikajúcu kvalitu, ktorá absolútne uspokojuje náročného talianskeho konzumenta,“ skonštatoval Nemčok.

Výkupné ceny jahniat podľa dlhodobého trendu klesajú. „Pätnásť rokov dozadu sme dostávali za kilogram živého jahňaťa asi 100 korún. Dnes je to maximálne 2,80 eura. O čosi viac sa preto oplatia mimosezónne jahňatá, určené na vianočný trh,“ tvrdí Nemčok. Cena takýchto jahniat je vyššia v priemere o 50 centov.

Ešte zaujímavejší pre chovateľov je predaj ovčieho mlieka. „V poslednom kvartáli roku vieme liter predať za 1,40 eura, pričom letné mlieko sa drží na úrovní len 1 eura,“ vysvetlil cenové rozdiely predseda zväzu. Napriek ekonomickej výhodnosti tvoria mimosezónne jahňatá zlomok z celkového počtu. Konkrétne je to päť tisíc kusov.

Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku so sídlom v Banskej Bystrici vznikol v roku 1995. Funguje na princípe družstva a má 350 individuálnych a kolektívnych členov. Jeho cieľom je všestranne podporovať chov oviec a kôz, ktorých stavy rapídne klesli. Pokiaľ sa pred rokom 1989 u nás chovalo približne 630 tisíc oviec, dnes je to zhruba 390 tisíc, čo je pokles o viac ako 200 tisíc. V niektorých rokoch počet oviec klesol až na tretinu pôvodného stavu. Momentálny počet je stabilizovaný a v posledných piatich rokoch možno podľa zväzu hovoriť o miernom náraste.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #jahňa