Sú aj dôležitejšie veci ako rast HDP, tvrdí Švejna

Údaje o hospodárskom raste by sa nemali preceňovať, tvrdí poslanec za Most-Híd Ivan Švejna. Ako povedal na piatkovej tlačovej konferencii v reakcii na vo štvrtok uverejnené makroprognózy, Slovensko je otvorená ekonomika, ktorej hospodárstvo sa vyvíja predovšetkým v závislosti od vplyvu vonkajšieho prostredia.

05.02.2016 13:53
debata (5)

„Nehanil by som akúkoľvek vládu za malý rast a takisto nebudem chváliť akúkoľvek vládu za vysoký rast. Pretože sme otvorená ekonomika a v skutočnosti nemá na tento rast taký vplyv vláda, ako sa to podsúva,“ uviedol Švejna.

Oveľa podstatnejšie podľa neho je, ako vláda hospodári a aké politiky prijíma. „Pre mňa je dôležitý deficit a stále sme v deficite,“ tvrdí. Na margo verejných financií pritom pripomenul, že súčasná vláda za štyri roky znižovala deficit v priemere o zhruba pol percentuálneho bodu ročne, čo považuje za nedostatočné. Ako dodal, takmer rovnakú konsolidáciu stihla Radičovej vláda za niečo vyše roka svojho pôsobenia. Rovnako za dôležitejšie ako údaje o hospodárskom raste vníma Švejna údaje o vývoji nezamestnanosti či kvality sektorov, ako sú zdravotníctvo či školstvo. „Okrem samotného čísla hrubého domáceho produktu, aj keď je dôležité, sú aj iné dôležitejšie veci,“ vyhlásil.

Vo štvrtok zverejnili svoje makroprognózy tak rezort financií, ako aj Európska komisia. Obe inštitúcie svoje vyhliadky mierne navyšovali, pričom podstatným ťahúňom rastu v nasledujúcich rokoch majú byť nové investície v automobilovom priemysle. Podľa prognózy Európskej komisie by mal pritom ďalej klesať deficit verejných financií z vlaňajších 2,7 % hrubého domáceho produktu na tohtoročných 2,1 %. To je zhruba o 0,2 percentu­álneho bodu vyššie číslo, ako predpokladá schválený návrh rozpočtu verejnej správy. Ešte väčší rozdiel však komisia predpokladá pre rok 2017. Kým v rozpočte sa počíta so schodkom verejných financií na úrovni niečo vyše 0,4 % výkonu ekonomiky, Brusel hovorí o deficite vo výške 1,7 %. Tento údaj však počíta so súčasným stavom za predpokladu, že by neboli prijaté žiadne dodatočné opatrenia. Za riziká pre rozpočet komisia označila aj tretí sociálny balíček ohlásený Ficovou vládou. Ten sa má zavádzať v prípade, že Smer-SD bude aj v budúcom kabinete.

Hoci Brusel očakáva v tomto roku vyšší deficit, ako vláda rozpočtuje, minister financií je presvedčený, že tento rok sa schodok pod 2 % stlačiť podarí. Záležať síce bude aj od budúcej vlády, ktorá vzíde z marcových parlamentných volieb, priestor na konsolidáciu však je. „Nová vláda by pri dostatočnom komforte mala zvládnuť deficit pod 2 %,“ vyhlásil ešte vo štvrtok Kažimír. Schodok by podľa neho by nemal ohroziť ani tretí sociálny balíček strany Smer-SD, pokiaľ bude súčasťou budúcej vlády. „Zo strany Smer-SD, kde tretí sociálny balík je akousi formou volebného prísľubu, je tu aj dodatok, že tieto opatrenia nemôžu ísť na úkor deficitu v roku 2016,“ tvrdí.

Kažimír vníma prognózu Bruselu ohľadom vývoja verejných financií ako „tradičný konzervatívny odhad Európskej komisie“. Zároveň dodal, že schodok verejných financií za rok 2015 by mal byť mierne nižší, ako uvádza komisia. Aktuálny odhad rezortu financií totiž hovorí o úrovni 2,6 % hrubého domáceho produktu, aj keď ešte nie sú známe definitívne čísla za samosprávy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #HDP #Ivan Švejna