Briti nebudú môcť vetovať rozhodnutia eurozóny, tvrdí Hollande

Francúzsky prezident François Hollande v stredu vylúčil, že by Británia v rámci vyjednávania reforiem s Európskou úniou získala právo vetovať činnosti eurozóny.

04.02.2016 07:18
debata (1)

Hollande sa tak vyjadril po stretnutí s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou, ktorej vláda menu eurozóny – euro – nemieni v Poľsku zaviesť.

Stály predseda Európskej rady, Poliak Donald Tusk, v utorok zverejnil návrh dohody, ktorá má na žiadosť Londýna nanovo definovať vzťah Británie a Európskej únie. Premiér David Cameron požaduje okrem iného „spravodlivejšiu“ spoluprácu medzi členmi a nečlenmi eurozóny. Paríž v tom vidí snahu o posilnenie vplyvu londýnskeho finančného centra City.

„Krajina mimo eurozóny nemôže mať právo veta voči krajinám, ktoré v eurozóne sú,“ zdôraznil podľa agentúry Reuters pred novinármi najvyšší francúzsky predstaviteľ.

Hollande tiež vyhlásil, že je proti „novým rokovaniam“ o britských požiadavkách na nadchádzajúcom summite EÚ 18. a 19. februára. „Sme za zotrvanie Británie v EÚ. Kompromis, ktorý sa našiel, umožňuje bezpochyby vyriešiť problémy, ktoré sa doteraz zdali ťažko riešiteľné. Ale na summite už nebudú možné nové upresnenia alebo nové rokovania,“ povedal Hollande.

Vyjadril sa tak po stretnutí s poľskou premiérkou, ktorej nový konzervatívny šéf diplomacie Witold Waszczykowski koncom januára označil Britániu za najbližšieho západoeurópskeho partnera Varšavy. Cameron v stredu opäť sľuboval britským euroskeptikom, že sa na februárovom únijným summite bude snažiť vyjednať lepšiu dohodu, ako je terajší návrh.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Francúzsko #eurozóna