EÚ chce ukončiť rokovania o obchodnej dohode s USA do leta

Európska únia má v úmysle dokončiť rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) do leta.

03.02.2016 09:17
debata (45)

Je to nevyhnutný krok v prípade, že sa má dohoda uzavrieť pred výmenou amerického prezidenta. Dohoda by európskej aj americkej ekonomike mala priniesť výhody vo výške viac ako 100 mld. USD.

"Musíme sa ku koncu priblížiť do leta,“ povedala európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. Partnerské strany sa podľa jej slov dohodli na tom, že budú rokovať vo februári, v apríli a júli s cieľom vytvoriť konsolidovaný text týkajúci sa takmer všetkých oblastí, vynechajú však najcitlivejšie oblasti, napríklad poľnohospodár­ske kvóty.

Vo februári partneri budú diskutovať o sektore služieb, otvorení verejných tendrov a o návrhu EÚ, ktorý sa týka vytvorenia nového súdu, ktorý by riešil spory medzi firmami a štátmi. Ide o jednu z najkontrover­znejších častí dohody, ktorá by sa mala uzavrieť.

Pravidlá medzi štátmi a investormi majú za cieľ chrániť spoločnosti pred nespravodlivým prístupom zo strany vlád. Myšlienka zo strany EÚ na vytvorenie nového súdu je odpoveďou na kritiku, podľa ktorej by systém súkromných arbitráží dal nadnárodným firmám možnosť ísť proti platnej legislatíve, ktorá sa týka napríklad životného prostredia či verejného zdravia.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #TTIP