Sieť supermarketov Terno a Moja Samoška má nového investora

Sieť supermarketov Terno a obchodov Moja Samoška našla nového investora. Je ním spoločnosť Sandberg Capital, ktorá cez svoj investičný fond prevezme správu nad sieťou obchodov.

02.02.2016 12:33
debata

Celková hodnota obchodu dosahuje 70 mil. eur, z čoho 25 mil. eur predstavuje vklad súčasného vlastníka obchodov vo forme nehnuteľností. Po doriešení situácie s hypermarketmi Hypernova by sa mali stať súčasťou transakcie aj nehnuteľnosti, kde sa tieto hypermakety nachádzajú, čo predstavuje ďalších 12 mil. eur. Zvyšnú sumu predstavuje finančná injekcia zo strany nového investora, ktorá by mala smerovať do prevádzky a najmä ďalšieho rozvoja siete Terno a Moja Samoška.

Transakciu obe strany podpísali len koncom januára, podlieha ešte schváleniu Protimonopolným úradom SR. Celý obchod by sa mal pritom uskutočniť v štyroch fázach. V tej prvej Terno vytvára dcérsku spoločnosť Terno real estate, do ktorej následne vloží spomínané nehnuteľnosti za 25 mil. eur. Ako ďalej na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol šéf Terno real estate Oto Lanc, v ďalšej fáze má byť majetok novej spoločnosti navýšený na uvedených 70 mil. eur a napokon sa na ňu prevedie správa obchodov Terno a Moja Samoška.

Samostatnou kapitolou zostávajú hypermarkety Hypernova, ktoré zatiaľ zahrnuté v transakcii nie sú. Podľa Lanca totiž už nespĺňajú nároky na súčasné trendy v nakupovaní, kedy už nie je také populárne nakupovať všetko od elektroniky až po potraviny na jednom mieste. A preto by sa mali transformovať na menšie formáty zamerané na potraviny, čo však predpokladá úspešné rokovania o ich obchodných a prevádzkových podmienkach. Následne by mali byť postupne taktiež prevádzané k novému prevádzkovateľovi Terna a Mojej Samošky.

Pod novú spoločnosť Terno real estate by tak malo prejsť 26 maloobchodných predajní Terno a 78 filiálok Moja Samoška. Následne pravdepodobne aj obchody Hypernova, ktoré by mali zmeniť názov. Vlastníkom a prevádzkovateľom obchodov je pritom spoločnosť Diligentia R.C. a jej vlastník, cyperská firma Condorum. Konateľom týchto firiem je Michal Holík, ktorý v pôsobil vo firmách patriacich do skupiny J&T. Podľa jeho medializovaných vyjadrení je však Terno iba jeho spoločnosťou. Spoločnosť Sandberg Capital vytvára a spravuje domáce a zahraničné alternatívne investičné fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Moja Samoška #Terno