Bankám na Slovensku sa darilo, zarobili 626 miliónov eur

Slovenské banky vlani podľa predbežných údajov zvýšili čistý zisk medziročne o 13 percent na 626,03 milióna eur. Dosiahli tak najlepší výsledok od roku 2011. Vyplýva to z informácií, ktoré v piatok zverejnila Národná banka Slovenska.

29.01.2016 11:42
debata (16)

Hlavný zdroj príjmov bánk, čistý úrokový výnos, klesol v čase nízkych úrokových sadzieb o 2,2 percenta na 1,86 miliardy eur. Naopak, na poplatkoch peňažné ústavy zarobili o sedem percent viac ako v roku 2014, čistý výnos z poplatkov a provízií dosiahol takmer 530 miliónov eur. K zlepšeniu hospodárenia bankového sektora ale prispela aj nižšia tvorba rezerv a opravných položiek.

Slovenské banky ku koncu vlaňajška poskytli klientom úvery v hodnote 43,3 miliardy eur, čo medziročne predstavuje nárast o viac ako deväť percent. Vklady klientov peňažných ústavov sa v sledovanom období zvýšili o 8,5 percenta na 48,95 miliardy eur.

Tohtoročné hospodárenie bánk na Slovensku by však mohlo ovplyvniť nariadenie, podľa ktorého banky musia ponúkať klientom bankový účet za nízky mesačný poplatok a ľuďom s nízkymi príjmami dokonca bezplatne. Slovenský minister financií Peter Kažimír už skôr odhadol, že banky by v súvislosti so spomínaným opatrením mohli na poplatkoch prísť o 50 až 60 miliónov eur ročne.

Najväčšie peňažné ústavy na Slovensku patrí zahraničným bankovým skupinám. Tie do slovenského bankového sektora vstúpili po tom, čo krajina peňažné ústavy v minulosti ozdravila a ponúkla investorom.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #banky